Головна Новини Суспільство події Усе тіло в червоних плямах: на Закарпатті людей "атакують" клопи з Америки (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Усе тіло в червоних плямах: на Закарпатті людей "атакують" клопи з Америки (ФОТО)

Лікарі рекомендують не розчухувати місце укусу, оскільки це може призвести до ще більшого набряку

18 серпня 2021, 17:18
Поділіться публікацією:

Туристи та жителі Закарпаття цього літа потерпають від незрозумілої сверблячки.  Її спричиняє  червона висипка на тілі, схожа на дрібні укуси. Люди вже зауважили, що тіло червоніє, а ще відчутний сильний свербіж після того, як вони скупались на озері Дийда, що в Берегівському районі. Усі відпочивальники кажуть, що ця висипка не від укусів комарів. Повідомляє Mukachevo.net.

Усе тіло в червоних плямах: на Закарпатті людей "атакують" клопи з Америки (ФОТО)

Клопи з Америки (фото з відкритих джерел)


Вчені пояснюють ці симптоми у мешканців Закарпаття ось як. Вони кажуть, що сюди, на гірські озера мігрували американські комахи-кровопийці, які  додали клопоту  їх сусідам – мешканцям Словаччини та Румунії.

Кусючих комах ще називають платановими клопами-кружевницями. Це інвазивний вид з Північної Америки. Вони перебрались у Європу, зокрема, добре прижилися в Італії.

Усе тіло в червоних плямах: на Закарпатті людей ”атакують” клопи з Америки (ФОТО) - фото 2

Укуси заокеанських комах-кровопийць можуть викликати у людей побічні реакції, наприклад, дерматоз.

Як дати раду "емігрантам"-кровопийцям?

Боротись із ними, говорять румунські вчені, непросто. Хімічні засоби на них не діють, бо клопи-кружевниці мають сильний імунітет. А ще ніщо не заважає їм розводити собі подібних комах-кровопийць, бо в них, виявляється, немає ворогів у природі.

"У власній екосистемі вони еволюціонували разом з іншими комахами, а також бактеріями та вірусами, які контролюють та утримують ці популяції у межах норми. У нових районах у цих комах немає власних ворогів, тому популяція не тримається під контролем. Загалом, природа регулює ці речі, але повільно. Тож єдиний вихід — це чекати коли з'явиться місцевий вид бактерій, комах або птахів, які будуть використовувати цих клопів для їжі",- розповідає науковий співробітник Інституту біологічних досліджень Адріан Руйканеску.

Потерпілим від комах-кровопийць медики радять засоби, щоб зменшити свербіж. Насамперед потрібно промити потерпілі місця на тілі водою з милом. Можна скористатись спеціальними кремами, а ще прийняти антигістамінні ліки.

Стане в пригоді лід, який через тканину добре покласти на болючі місця, він зніме набряк і сверблячку. Ще простий метод: розмішати в невеликій кількості води 1 чайну ложку соди, щоб була густа паста, і нею змастити проблемні місця.  За хвилин 10-15 її можна змити водою. Якщо комахи вжалили різні місця на тілі, добре прийняти теплий душ.

 Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що на Закарпатті зіткнулися пасажирський поїзд і вантажівка

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини