Головна Новини Суспільство події Україна заявила про грубе порушення зернової угоди з боку Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна заявила про грубе порушення зернової угоди з боку Росії

Росія знайшла ефективний спосіб значно скоротити експорт зерна, стверджує заступник міністра з питань реконструкції України Юрій Васьков.

23 травня 2023, 19:16
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Заступник міністра з питань реконструкції України Юрій Васьков стверджує, що Росія грубо порушує зернову угоду, адже фактично блокує кораблі, які прямують до одного з українських портів. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Україна заявила про грубе порушення зернової угоди з боку Росії

Порт Південний. Фото з відкритих джерел

Згідно з Чорноморською зерновою ініціативою, яка контролюється ООН, Україна може використовувати три порти для відвантаження своєї продукції, зокрема і зерна. Таким чином торгові судна мають право заходити в порт Одеси, Чорноморська та міста Південне. Однак за словами заступника міністра з питань реконструкції України Юрій Васькова один з портів місяць не використовується.

"Формально порт Південний є в ініціативі, але фактично його немає вже місяць. Він не має вхідних кораблів. Росія тепер знайшла ефективний спосіб значно скоротити експорт зерна, виключивши з ініціативи порт Південний, який обробляє великотоннажні судна", — повідомив Васьков.

Васьков називає такі дії з боку Росії "грубим порушенням" угоди. За його словами, Росія після інспекцій дозволила рух лише трьом кораблям з 13, які подали відповідні документи. Всім кораблям, які прямували до порту у місті Південне не отримали згоду на рух в рамках зернової ініціативи.

Юрій Васьков вказує, що попри те, що угоду продовжили, але вона працює не так, як потрібно, адже представники Росії сповільнюють перевірки і в період з 19 по 21 травня перевірили всього дев’ять торгових суден.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про повідомлення Ердогана, який підтвердив, що зернову угоду вдалось продовжити.

Також "Коментарі" писали, що у Кремлі відреагували на продовження зернової угоди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини