Головна Новини Суспільство події Скандальна ДТП зі "слугою народу" Трухіним: чи варто чекати справедливого розслідування справи
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальна ДТП зі "слугою народу" Трухіним: чи варто чекати справедливого розслідування справи

У партії "Слуга народу" заявили, що їм соромно за поведінку свого колеги Олександра Трухіна

2 лютого 2022, 11:34
Поділіться публікацією:

Видання "Українська правда" оприлюднило відео із серпневою ДТП нардепа від "Слуги народу" Олександром Трухіним. На відео він пропонує 150 тисяч патрульному й обіцяє "вирішити питання" з головою МВС Денисом Монастирським, якщо його відпустять.

Скандальна ДТП зі "слугою народу" Трухіним: чи варто чекати справедливого розслідування справи

Олександр Трухін - фото: Facebook/Александр Трухін

При цьому раніше партія на найвищому рівні утримувалася від коментарів щодо ДТП із нардепом. А зараз голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що цьому депутату не місце ані у фракції, ані загалом – у партії. З партії Трухіна, до речі, оперативно виключили.

Експерти для порталу "Коментарі" оцінили те, що відбувається, та розповіли, чим інцидент може закінчитися.

Кругова порука, цинізм і безкарність унеможливлюють справедливе розслідування цього кримінального провадження

На думку адвоката, правозахисника, народного депутата 8 скликання Андрія Помазанова, ситуація навколо резонансної ДТП, яка сталася пів року тому з нардепом від "Слуги народу" Трухіним, стала черговим підтвердженням того, що в Україні існує цинічна, безкарна кругова порука. Коли захищають "своїх".

"Пів року безуспішного розслідування, досить простого для цього тяжкого злочину з потерпілими, свідчить лише про те, що правоохоронним органам було надано команду – "спускати на гальмах" цю справу. Покривати винуватця ДТП, – вважає експерт. – Чому я так думаю? З того відео, яке було оприлюднено ЗМІ, чітко видно, що докази нагрудної камери поліцейського були доступні з першого дня розслідування. Що нардеп Трухін неодноразово пропонував хабар працівникам правоохоронних органів на місці ДТП. А це ще одна стаття (369 КК України). Чому не відкрито нове кримінальне провадження?"

Андрій Помазанов нагадує, що представники правоохоронних органів постійно стверджують, що був ремонт на Бориспільській трасі – і нібито демонтували камери. Тому, мовляв, доказів немає, треба проводити нові експертизи, розслідування тощо…

"На мій погляд – це не зовсім правда. Я досить часто пересуваюся Бориспільською трасою. Так, там справді у другій половині серпня завершували ремонт дорожнього покриття та комунікацій. Але все одно – це траса державного значення. Нею пересуваються міністри, президент. Там завжди є камери відеоспостереження. Якщо не на центральній частині, то на бічних – точно. Тож відео з цих камер точно мають бути у розпорядженні правоохоронців. Як і відео з нагрудних камер поліцейських мало бути долучено до матеріалів справи", – наголошує експерт.

Він вважає, що це очевидно. Є свідок, який підтвердив, що за кермом був саме Трухін. Є відеодокази. Є всі підстави притягнення винних до відповідальності. Але є й одне велике "але".

"Йдеться про нардепа, та ще й керівну партію. І це, мабуть, стало каменем спотикання, не даючи справедливо розслідувати цю подію. Навіть після того, як журналісти показали всій країні, що насправді відбувалося і як, навіть після "прозріння" представників СН, які почали терміново виганяти Трухіна зі своїх лав, я скептично ставлюся до ймовірності його притягнення до кримінальної відповідальності, – зізнався Андрій Помазанов. – Кругова порука, цинізм і безкарність унеможливлюють справедливе розслідування цього кримінального провадження".

Ще належить з'ясувати як питання відмови Трухіна від проходження тесту (або аналізу у медичній установі) на вміст у крові алкоголю, так і фактів видалення окремими ЗМІ інформації про ДТП

Адвокат, експерт із питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько наголошує, що таємне рано чи пізно мало стати явним. І зрозуміло було, що у "правильний" момент, якщо ті чи інші відеозаписи існують, вони будуть оприлюднені.

"Чому відео з'явилося лише зараз, якщо подія сталася ще наприкінці серпня? Очевидно, що питання містить політичне підґрунтя – і витік запису стався саме з політичних міркувань. Проте цікавою виглядає й інша сторона історії: хто, за яких обставин, керуючись якими мотивами, припустився такої ситуації? Адже відеозапис із нагрудної камери поліцейського є інформацією з обмеженим доступом, зокрема, має бути долучено до матеріалів відповідного кримінального провадження", – зазначає Мирослава Чорноусько.

Аналізуючи наслідки ситуації для Трухіна, вона зазначила, що ті можуть бути й суто політичні (з партії його вже виключили, парламентська фракція "Слуга народу" також готує виключення), і як притягнення до кримінальної відповідальності. І якщо таки дійде до обвинувального вироку суду, може йтися про дострокове припинення повноважень народного депутата України, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ "Про статус народного депутата України". Втім з огляду на судову практику, яка сьогодні склалася в Україні, це не на 100% реалістично, вважає експерт.

"Водночас, ще належить з'ясувати як питання відмови Трухіна від проходження тесту (або аналізу у медичному закладі) на утримання в крові алкоголю, так і фактів видалення окремими ЗМІ інформації про ДТП (адже деякі редактори видань стверджували про пропозиції грошової винагороди за видалення публікацій). Чи буде наслідком відставка міністра внутрішніх справ? Цього теж навряд чи очікується, – вважає Мирослава Чорноусько. – Зокрема, малоймовірно це виглядає на тлі вже висловленої офіційної позиції міністерства, з якої випливає, що відповідне кримінальне провадження має спеціальну підслідність та розслідується ДБР. А тому про ті чи інші домовленості з головою МВС не могло навіть говоритись. Водночас в офіційному повідомленні наголошується, що поліцейські сумлінно виконали свої службові обов'язки щодо документування цієї ДТП. Не прив'язуючись до тих чи інших партійних позицій, загалом заяви про відставку міністра внутрішніх справ виглядають як розхитування ситуації навколо МВС, що особливо небезпечно на тлі загроз національної безпеки, що нависли над Україною".

Водночас, зазначає експерт, представники "Європейської солідарності" вже висловилися як щодо доцільності такої відставки, так і щодо створення парламентської ТСК з розслідування обставин ДТП за участю народного депутата Трухіна. Останнє, на думку Мирослави Чорноусько, є доволі ймовірним. І здається незайвим у світлі необхідності об'єктивного розслідування та забезпечення належного парламентського контролю.

Раніше на порталі "Коментарі" — нардепа було затримано на хабарі у півмільйона гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини