Головна Новини Суспільство події Протести на Майдані: як ситуація може розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести на Майдані: як ситуація може розвиватися далі

Учасники акції вимагали проведення дострокових виборів до українського парламенту та відставки посадових осіб

2 грудня 2021, 13:04
Поділіться публікацією:

Увечері 1 грудня у Києві відбувся "безстроковий протест" проти політики влади. Щоправда, безстроковим він не був. Учасники акції звинувачують владу у корупції, бездіяльності проти загрози з боку РФ, вимагають відставок, зокрема керівництва Офісу президента.

Протести на Майдані: як ситуація може розвиватися далі

Протести у Києві - фото "Коментарі" С.Міськів

Про що говорить ця ситуація і як вона може розвиватись далі? Експерти поділилися своїми думками із виданням "Коментарі".

Оскільки вимоги не були виконані, а мітингувальники розійшлися – весь "безстроковий протест" виявився просто пафосним дійством

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає:

"Слід визнати, що жодного безстрокового протесту не було. Адже безстроковий протест – це коли він іде доти, доки не виконані вимоги мітингувальників. Оскільки вимоги не були виконані, а мітингувальники розійшлися – весь "безстроковий протест" виявився просто пафосним дійством. Чого, власне, слід очікувати від "міньйонів" "Європейської солідарності" — ("Рух опору капітуляції", "Демократичний топор" іже з ними)".

Микола Мельник не виключає, що Петро Порошенко та Банкова про щось домовилися.

"Роблю це припущення, зважаючи на те, що буквально за три дні до 1 грудня, на яке анонсувався цей протест, боти "Євросолідарності" почали дискредитувати медійний пул Ахметова (з яким, як відомо, Офіс президента останнім часом увійшов до конфронтації ). Зважаючи на  те, що домовленості про закінчення безстрокового протесту між основними гравцями (Банкова та Порошенко) було досягнуто в районі 29 листопада, влада зовсім не переживала, що станеться щось непередбачене. А посилені заходи безпеки були спрямовані лише на те, щоби підтвердити слова Зеленського про те, що на початку грудня готується держпереворот".

На думку аналітика, президентові вдалося саме розповідями про держпереворот медійно перебити тему "вагнергейту" та пов'язану з нею тему вимоги відставки голови ОП – Андрія Єрмака.

"Хтось із цього сміявся, хтось сприйняв серйозно. Але незручні для себе теми Зеленський перебив. Тож із цієї ситуації Банкова вийшла переможцем", – резюмує Микола Мельник.

Зараз дуже висока ймовірність диверсій з боку Росії, якими вона може намагатися вплинути на внутрішньоукраїнську політику та викликати заворушення

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що питання суспільства до Єрмака, так само як вимоги його відставки – цілком очікувані та аргументовані. Так само, як протести з цього приводу. 

"Єрмак півтора роки проводив політику односторонніх поступок з боку України, які призвели лише до збільшення тиску з боку Росії. Добре, що цей протест очолюють державна відповідальна сила – партія Порошенка. Звичайно, ніякого перевороту з її боку не буде. Все лише за законом. Із законними ж вимогами. При цьому, на жаль, зараз дуже висока ймовірність диверсій з боку Росії, якими вона може намагатися вплинути на внутрішньоукраїнську політику та викликати заворушення", – зазначає Олександр Палій.

Він висловлює надію, що українська влада піддасться не російському тиску, а тиску з боку відповідальної частини українського суспільства – і буде змушена проводити реальні реформи (зокрема судову) та приймати правильні кадрові рішення.

Раніше на порталі "Коментарі" послання Зеленського до Верховної Ради: наскільки дії президента відповідають його заявам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини