Головна Новини Суспільство події Продавці з колонії: як шахраї «нагріли» українців на чверть мільйона гривень
commentss НОВИНИ Всі новини

Продавці з колонії: як шахраї «нагріли» українців на чверть мільйона гривень

Шахраїв не зупинило навіть перебування за ґратами

5 січня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

Двоє в’язнів Софійської виправної колонії, що на Запоріжжі, створили бізнес із продажу неіснуючих товарів і активно розвивали його. Про викриття винахідливих зловмисників повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Продавці з колонії: як шахраї «нагріли» українців на чверть мільйона гривень

Зате повертатися до в’язниці шахраям не доведеться — вони вже й так у ній. Фото: shutterstock

Від шахрайських дій ув’язнених "бізнесменів" постраждали понад 60 довірливих українців. Люди купували за інтернет-оголошеннями меблі, будматеріали, електротранспорт та різноманітну комп’ютерну техніку. Однак варто було злодіям отримати грошовий переказ — суму повної або часткової передплати за обраний товар, як оголошення видалялося, а розмову із покупцем блокували.

"Загальна сума збитків сягає чверті мільйона гривень. […] Правоохоронці провели обшук за місцем відбування покарання зловмисниками. Вилучено 46 сім-карт, мобільні телефони та "чорнові" записи", — йдеться у повідомленні правоохоронців.

Пошуком та встановленням осіб "бізнесменів" займалися представники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області. Їм активно допомагали оперативна служба колонії, а також слідчі Комунарського відділення поліції.

Наразі уже й без того засудженим шахраям загрожує новий строк — можливо, до трьох років позбавлення волі. Кримінальне провадження ведеться за ч.2 ст.190 Кримінального кодексу України — "Шахрайство".

Варто зазначити, що кіберполіція постійно наголошує на особливій обережності українців під час здійснення покупок в інтернеті. Зокрема правоохоронці нагадують, що на сайті їхньої служби є спецрозділ "Стоп фрауд" із шахрайською базою. У ньому можна перевірити сумнівні телефонні номери, банківські картки чи посилання на сайт.

Утім шахраї постійно знаходять інші способи ошукати довірливих українців. Так, напередодні Нового року "Коментарі" розповідали про нову схему обману — злочинці видають себе за представників виконавчої служби.

Крім того, не варто завжди вважати правдою повідомлення, що отримуєте від незнайомців. Якщо невідомі інформують, що ви отримали гроші, це також може бути черговим шахрайством.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини