Головна Новини Суспільство події Президенту Казахстану не вдається придушити протести: колишні радянські держави пропонують допомогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Президенту Казахстану не вдається придушити протести: колишні радянські держави пропонують допомогу

Токаєв звернувся за допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ)

6 січня 2022, 10:08
Поділіться публікацією:

Очолюваний Росією безпековий альянс колишніх радянських держав направить миротворчі сили до Казахстану. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Вірменії в четвер, 6 січня, після того, як казахстанський президент звернувся до них за допомогою в придушенні насильницьких протестів. Про це повідомляє Reuters.

Президенту Казахстану не вдається придушити протести: колишні радянські держави пропонують допомогу

Казахські правоохоронці блокують вулицю під час акції протесту - Reuters

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив у Facebook, що невизначена кількість миротворців відправиться до Казахстану на обмежений період для стабілізації ситуації після підпалу державних будівель та захоплення міжнародного аеропорту Алмати.

У результаті заворушень загинули вісім поліцейських і військовослужбовців національної гвардії, повідомляє в середу, 5 січня, російське державне агентство Sputnik з посиланням на міністерство внутрішніх справ Казахстану. Пізніше російські інформаційні агентства з посиланням на казахстанські ЗМІ повідомили, що двоє військових також загинули під час, за їх словами, антитерористичної операції в аеропорту Алмати.

Молоде покоління Казахстану вимагає лібералізації, яка спостерігається в інших колишніх державах-сателітах Радянського Союзу. Протести є найгіршими в Казахстані – країні, в п’ять разів більшій за Францію з населенням майже 19 мільйонів людей – за останні десять років.

Очевидно, прагнучи вгамувати гнів громадськості, Токаєв у середу, 5 січня, звільнив Назарбаєва з посади голови Ради безпеки і взяв її на себе. 

Кабмін Токаєва також пішов у відставку.

Раніше ОМОН застосував проти протестувальників в Алмати сльозогінний газ і флеш-гранати, але потім, схоже, відступив.

Рано в четвер, 6 січня, у своїй другій телепромові Токаєв заявив, що звернувся за допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), військового союзу Росії, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану.

За його словами, підготовлені іноземними "терористичними" угрупованнями захоплювали будівлі, інфраструктуру та зброю, а також захопили п'ять літаків, у тому числі іноземних, в аеропорту Алмати.

"Це підрив цілісності держави, а головне — напад на наших громадян, які просять у мене... терміново допомогти. Алмати зазнав нападів, руйнувань, вандалізму, жителі Алмати стали жертвами нападів терористів, бандитів. Тому наш обов’язок... вжити всіх можливих дій для захисту нашої держави", — сказав Токаєв.

Російські інформаційні агентства цитують главу російського космічного агентства "Роскосмос" Дмитра Рогозіна, який заявив про посилення безпеки навколо ключових об'єктів на космодромі Байконур в Казахстані, який Росія використовує для космічних запусків.

Кремль заявив, що очікує від Казахстану, близького союзника, швидкого вирішення внутрішніх проблем, застерігаючи інші країни від втручання. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що звинувачення Росії в тому, що Сполучені Штати спровокували заворушення, були неправдивими.

Як повідомляли раніше "Коментарі", колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунули від керівної посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини