Головна Новини Суспільство події Колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунули від керівної посади
commentss НОВИНИ Всі новини

Колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунули від керівної посади

Лідер Казахстану усунув екс-президента-ветерана з ключового посту

5 січня 2022, 16:56
Поділіться публікацією:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив у середу, 5 січня, що перейшов на посаду голови Ради безпеки замість колишнього лідера країни Нурсултана Назарбаєва, і пообіцяв "максимально жорстко" відповісти на протести. Про це повідомляє Reuters.

Колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунули від керівної посади

Пошкоджена поліцейська машина біля офісу мера під час протестів в Казахстані - Reuters

У телевізійному зверненні Токаєв заявив, що негайно бере на себе керівництво Радою безпеки, у якій Назарбаєв мав значний вплив після несподіваного відходу з посади президента в 2019 році.

Токаєв не згадав Назарбаєва по імені. 81-річного колишнього президента ніхто не бачив і не чув з початку протестів, які спонукали Токаєва погодитися на відставку свого уряду.

Здавалося, цей крок ознаменував остаточне відсторонення від Назарбаєва, колишнього керівника Комуністичної партії, який безперешкодно правив як президент майже три десятиліття після здобуття Казахстаном незалежності після розпаду Радянського Союзу в 1991 році.

Незрозуміло, чи це задовольнить протестувальників, деякі з яких вигукували традиційне антиназарбаївське гасло "Старий, геть!"

Раніше Токаєв зняв племінника Назарбаєва з керівної посади.

Як повідомляли раніше "Коментарі", уряд Казахстану пішов у відставку після протестів. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду після того, як підвищення цін на паливо в багатій на нафту країні Центральної Азії викликало протести, під час яких було поранено майже 100 поліцейських. Токаєв наказав губернаторам міст відновити контроль за цінами на зріджений газ і поширити його на бензин, дизельне паливо та інші "соціально важливі" споживчі товари.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини