Головна Новини Суспільство події Попередження владі: про що говорять акції протесту під Офісом президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Попередження владі: про що говорять акції протесту під Офісом президента

Експерти також розповіли, чи готуватися країні до нових протестів, і з чим вони можуть бути пов'язані

22 листопада 2021, 11:58 comments1176
Поділіться публікацією:

Біля Офісу президента України ввечері 21 листопада відбулися сутички між поліцією та активістами, які влаштували марш до Дня гідності та свободи. Учасники акції вимагали звільнення керівника Офісу президента Андрія Єрмака з огляду на його роль у зриві операції із затримання "вагнерівців".

Попередження владі: про що говорять акції протесту під Офісом президента

Зіткнення біля Офісу президента - фото: Front News

За їхніми словами, якщо вимога не буде виконана, за 10 днів вони повернуться та розпочнуть безстрокову акцію, головною вимогою якої стане імпічмент чинного президента.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", кому може бути вигідно те, що відбувається, і як ситуація може розвиватися далі.

Після вчорашнього ультиматуму влада та власне президент опинилися на розтяжці

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає, що восьма річниця Революції Гідності збіглася за часом з оприлюдненням фільму компанії Bellingcat , яка розслідує справу "вагнерівців". А програма "Свобода Савіка Шустера" , присвячена цьому розслідуванню, стала, на думку експерта, воістину інформаційним вибухом.

"Усі попередні інформаційні потуги розкрутити цю справу не мали адекватної проблеми резонансу. А в цій програмі колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення вагнерівців у липні 2020 року дав президент України, про що повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. І це дало привід суспільству вважати, що у ОП є "крот", а сам Єрмак працює на Росію, – пояснює Юрій Подорожній. – Звичайно, ці звинувачення влада має спростувати. Проте вся попередня історія щодо цієї події заганяє президента в глухий кут. Ніхто не пробачить ні Зеленському, ні Єрмаку попередньої брехні. І які б аргументи зараз не знаходив Офіс, до них немає довіри. Адже всі попередні заяви, які робила влада у справі "вагнерівців", стали серійною брехнею, фактами, що суперечать один одному. І навіть створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Ради на чолі з малокомпетентною у справах розвідки нардепкою Безуглою виглядало як спроба виправдати свого шефа. А шеф – це Андрій Єрмак, якого чи то з подачі самого Андрія Борисовича, чи то з легкої руки його холуїв називають віце-президентом".

У підсумку, продовжує експерт, святкування дня річниці Революції Гідності перетворилося на попередження владі, що суспільство не готове заплющувати очі на будь-які дії, що загрожують національній безпеці.

"Після вчорашнього ультиматуму влада та власне президент опинилися на розтяжці. Володимир Зеленський побудував вертикаль управління, у якій спирається не так на інституції, але в персоналії. А тому витягнути конструкцію, що несе, в особі Єрмака означає поламати все. Однак президентові доведеться когось приносити в жертву. І перше, що він має зробити, це покаятися та визнати помилки. Таким чином, продемонструвати слабкість президента та силу особистості, – зазначає Юрій Подорожній. – Якщо президент проігнорує вимоги суспільства, гадаю, що у нього почнеться зворотний відлік. І все б нічого, якби це стосувалося лише президента та його команди. Але політичний землетрус дістане всіх. І кожен платитиме якусь ціну за нездатність влади бути чесною перед людьми, які її обирають".

Все, що відбувається — лише інформаційні приводи, інструмент для непублічних торгів

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв упевнений, що ситуація вигідна тим зовнішнім і внутрішнім силам, які хочуть щонайменше послабити позиції чинної влади, зокрема за рахунок такого інструменту як "вагнергейт", для подальших торгів.

"Подібні акції тією чи іншою мірою мають призвести до падіння рейтингу чинної влади. Але є цікавий момент: такі виступи розраховані на цільову аудиторію, той контингент, який і так не є потенційними прихильниками Зеленського, – пояснює експерт. – А враховуючи, що тема "вагнергейту" не є топовою в нашій соціології (на відміну від тарифів, корупції тощо), сама по собі одноразова акція ні до чого не приведе. Тут потрібна сукупність чинників".

На думку Руслана Бізяєва, опонентам важливо показати, що Зеленський – такий самий, як його попередники. Що образ, з яким він йшов на вибори, не відповідає суті. І змусити президента з ослабленими рейтингами сісти за стіл переговорів із ними щодо зміцнення їхніх позицій у бізнесі, у політиці, у розподілі повноважень, у допуску до бюджету і так далі...

"Те зміцнення політичної вертикалі чинної влади, яке почалося з лютого, підходить до етапу, коли час розпочинати реальні бойові дії зі своїми опонентами. У тому числі – із ключовими олігархами. У тому числі – з Порошенком. І подібні акції – це попередження, – вважає експерт. – Мовляв, якщо ти, Володимире Олександровичу, продовжиш так само, ми у відповідь запустимо відразу кілька кейсів. До "вагнергейту" приєднаються провалена вакцинація, розкриті корупційні схеми, найскладніша економічна ситуація. Згадають і світ на Донбасі. У грудні, коли прийде платіжки за тарифи, теж буде привід для протестів. Щоправда, частково ситуацію нівелює підготовка до новорічних свят та власне свята. Однак, наголошую, масштабні протести можливі лише якщо буде сукупність факторів".

У результаті, продовжує Руслан Бізяєв, до весни рейтинги Зеленського можуть виявитися меншими за 15%, що призведе до значного послаблення його позицій як усередині країни, так і на міжнародній арені. І дострокові президентські вибори, про які нібито подумують в Офісі президента, вже не допоможуть.

"Все, що відбувається – це не про те, що було вісім років тому на Майдані. І навіть не про те, чи є "вагнергейт" "зрадою". Все це лише інформаційні приводи, інструмент для непублічних торгів, – упевнений експерт. – Думаю, розгойдуватимуть ситуацію аж до весни, використовуючи різні приводи та причини. Наступний пік, ймовірно, буде, коли вийде друга частина розслідування Bellingcat. І низка матеріалів, які, я так розумію, готуються зараз на Заході з метою дискредитації чинного українського керівництва. На нас чекає спіралеподібний розвиток цього конфлікту. Але Єрмака Зеленський не звільнить".

Раніше "Коментарі" писали, що у Зеленського хочуть розслідувати "вагнергейт" за трьома напрямками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

22 листопада 2021, 12:40

Боротьба владних угруповань за потоки. Україна для світу стала скринькою Пандори звідки на світ сунуть патріотичні пороки: брехня, продажність, егоїзм, корупція, агресія, ворожнеча, екстремізм. З усіх сторін оточили себе "патріотичними" конфліктами.


Новини