Головна Новини Суспільство події Попередження про глобальні проблеми: рекордно довга блискавка викликала занепокоєння експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Попередження про глобальні проблеми: рекордно довга блискавка викликала занепокоєння експертів

Рекордна 770-кілометрова блискавка викликала занепокоєння вчених

2 лютого 2022, 11:54
Поділіться публікацією:

У червні 2020 року вчені спостерігали одиничний спалах блискавки тривалістю 17,1 секунди, що стало найтривалішим спалахом блискавки, коли-небудь зареєстрованим. За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), надзвичайно тривалий удар стався над Уругваєм та північною частиною Аргентини. Цей інцидент був лише одним із двох рекордних ударів блискавки, підтверджених ВМО у понеділок, 31 січня. Про це повідомляє Express.

Попередження про глобальні проблеми: рекордно довга блискавка викликала занепокоєння експертів

Рекордний удар блискавки на 500 миль - Express

29 квітня 2020 року на півдні США стався ще один рекордний спалах блискавки, який пройшов близько 477 миль. Ця відстань дорівнює відстані між Лондоном і німецьким містом Гамбургом і простягається на три штати США.

Рендалл Сервені, експерт з екстремальних погодних і кліматичних умов для ВМО, сказав у своїй заяві: "Це надзвичайні записи одиничних спалахів блискавки. Імовірно, що ще більші крайності все ще існують, і ми зможемо спостерігати їх у міру вдосконалення технології виявлення блискавок".

Генеральний секретар ВМО, професор Петтері Таалас, сказав, що блискавка є великою небезпекою, яка забирає багато життів щороку.

"Результати підкреслюють важливі проблеми безпеки громадських блискавок для електрифікованих хмар, де спалахи можуть переміщатися на надзвичайно великі відстані", — зазначив Таалас.

Відомий спеціаліст із блискавок і член комітету Рон Холл зазначив, що "ці надзвичайно великі та тривалі блискавки не були поодинокими, а іноді відбувалися під час активних гроз".

Вчені пов’язують глобальне потепління з збільшенням кількості ударів блискавок.

У статті, опублікованій в Geophysical Research Letters, вчені виявили, що кількість блискавок, зафіксованих протягом літніх місяців з 2010 по 2020 рік, різко зросла з приблизно з 18 000 блискавок на початку десятиліття до понад 150 000 до 2020 року.

Це підтвердило дослідження дослідників у 2014 році, які сказали, що підвищення температури на один градус Цельсія збільшить частоту ударів блискавки на 12 відсотків.

Провідний автор звіту Девід Ромпс пояснив: "Щоб зробити блискавку, потрібно створити електричне поле, яке хмара створює за допомогою води. Чим більше води обробляє хмара, тим більше блискавок ми повинні очікувати".

І чим більше енергії доступно для хмари, тим швидше вона піднімається і довше може утримувати краплі води та частинки льоду в зваженому стані, тому, знову ж таки, ми повинні бачити більше блискавок.

Вчені також попереджають про збільшення стихійних лих у 2022 році, оскільки зміна клімату втілює в життя найгірші сценарії вчених.

Кай Корнхубер, кліматолог з Колумбійського університету, сказав Axios, що вчені намагалися і не змогли передбачити серйозність катастроф через зміну клімату.

Як повідомляли раніше "Коментарі", найдовша за всю історію блискавка потрапила до книги рекордів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини