Головна Новини Суспільство події Помер відомий український дисидент
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер відомий український дисидент

Дисидент, академік НАН України та Герой України відійшов у вічність в столиці 22 лютого 2022 року

22 лютого 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

Вночі на 22 лютого помер відомий представник українського "шістдесятництва", дисидент та Герой України Іван Дзюба. Серце українця зупинилося на 91 році життя. Про смерть літературознавця пише Радіо Свобода.

Помер відомий український дисидент

Іван Дзюба, скріншот з відео

Івана Дзюбу знали як одного з лідерів національного відродження української культури, він входив до списку "шістдесятників", отримав гарну освіту та став доктором філологічних наук, академіком НАН України. Також Івана Михайловича знали як літературного критика, публіциста та правозахисника.

Іван Михайлович народився в Донецькій області в 1931 році. За часів радянської влади, в 1972 році, його засудили до заслання через те, що написав "Інтернаціоналізм чи русифікація". Однак потім його помилували, бо він хворів на відкриту форму туберкульозу та з огляду на захист його колег з письменницького цеху Миколи Лукаша. В 1973 році йому повідомили про помилування. Тоді він написав покаянну заяву в газеті.

Іван Дзюба у 1980-х написав кілька книг "Грані кристала", "Стефан Зорян в історії вірменської літератури", "Отчизна у нас одна", "Садріддін Айні". Наприкінці декади його відновили в Спілці письменників України. Також Іван Михайлович був одним із засновників антикомуністичної партії Народного руху України.

За часів незалежної України він обіймав посаду міністра культури з 1992 до 1994 року. Отримав міжнародну премію ім. Т. та О. Антоновичів, Національну премію України ім. Т. Г. Шевченка. Іван Михайлович був нагороджений Орденом Ярослава Мудрого V ступеня та Орденом Свободи.

Як повідомляв портал "Коментарі", дослідження показало, що думають українці про інфопростір та вітчизняні медіа й де читають новини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини