Головна Новини Суспільство події Блогерів не чіпати: що думають українці про інфопростір та вітчизняні медіа
commentss НОВИНИ Всі новини

Блогерів не чіпати: що думають українці про інфопростір та вітчизняні медіа

Соціологічне дослідження показало, як ставляться українці до вітчизняних медіа

16 лютого 2022, 16:30
Поділіться публікацією:

Мешканців України опитали щодо їх думок про інфопростір та джерела інформації. Переважна більшість дивиться телебачення (67%), отримують інформацію з соцмереж – 44% українців, із сайтів інтернет-ЗМІ – 29%, через месенджери – 16%. Про це відомо з сайту Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Блогерів не чіпати: що думають українці про інфопростір та вітчизняні медіа

Фото ілюстративне / Pixabay

Українці хотіли б більше читати в новинах про викриття корупційних дій (таку відповідь обрали 46% опитаних), економічні огляди стану справ в державі та світі (41%), хороші новини про позитивні зміни (37%).

Також 34% опитаних вважають, що уряд не повинен контролювати діяльність блогерів, адже інтернет — це місце, де реалізується свободи слова громадян, а й саме регулювання не буде ефективним. Тоді як 30% навпаки говорять, що треба впроваджувати державне регулювання роботи всіх блогерів в мережі. Про важливість свободи слова перед захистом від дезінформації висловилися 41% респондентів.

На користь боротьби з дезінформацією виступили 42%. В той де час самі громадяни рідко звертаються до організацій, що перевіряють факти, таких лише 6% опитаних. Більшість (40%) шукають інформацію в альтернативних джерелах.

Громадяни найчастіше користуються Фейсбуком (56%), а от Інстаграмом (25%) та Вайбером (24%) лише по одній четверті опитаних. У телеграмі, який обирають лише 13%, найчастіше читають місцеві новини(20%), політику(20%), економічну ситуацію(16%), епідемічну ситуацію(15%), тематичні сторінки(18%).

Користувачі обирають медіа за певними критеріями: цікавим матеріалам віддають перевагу 57% опитаних, незаангажованості подачі інформації — 38%, оперативності — 38%, зручності подання новини — 33%, близькості поглядів — 29%.

Соціальне дослідження проводилося  Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з соціологічною службою Центру Разумкова в грудні 2021 року. Максимальна теоретична похибка опитування не перевищує 2,3%. Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів з усіх областей, за винятком тимчасово окупованих територій.

Як повідомляв портал "Коментарі", іноземці висловили свої думки щодо міжнародної політики Росії під час опитування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини