Головна Новини Суспільство події Нові подробиці ДТП із Трухіним: відновлення справедливості чи спроба "зам'яти" справу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові подробиці ДТП із Трухіним: відновлення справедливості чи спроба "зам'яти" справу

У ДБР вивчили матеріали із відеокамер від Полтави до Києва, які фіксували пересування машини народного депутата України Олександра Трухіна у день ДТП

7 лютого 2022, 16:30
Поділіться публікацією:

Державне бюро розслідувань (ДБР) зробило нові заяви та провело нові дії у справі нардепа від "Слуги народу" Олександра Трухіна. З'явилися дані з камер, які нібито говорять про те, що за кермом Audi A8, що потрапила в сумнозвісне ДТП в серпні 2021, була інша людина.

Нові подробиці ДТП із Трухіним: відновлення справедливості чи спроба "зам'яти" справу

Олександр Трухін - фото з відкритих джерел

Також ДБР викликало на допит патрульного Сергія Петрика для того, щоб з'ясувати, чому на першому допиті 8 вересня він не повідомив слідчих про існування відеозапису з місця аварії.

Про що свідчить обрана тактика? Чи не бачимо спроб "зам'яти" справу? Чи все робиться правильно? Розібратися у цих питаннях, порталу "Коментарі" допомогли експерти.

Ситуація з Трухіним доводить, що практично всі кримінальні справи у нас політизуються та використовуються як інструмент для дискредитації влади

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Діло" Валентин Гладких пояснює:

"Є уповноважені органи, які провадять відповідні слідчі дії. А рішення про винуватість чи невинуватість тієї чи іншої людини ухвалює виключно суд. На підставі наявності або відсутності доказів, зібраних згідно з чинним законодавством. Таке рішення не може ухвалювати так звана "громадську думку". І мені дивно чути, коли якісь результати слідства, які дисонують із очікуваннями, сформованими певними ЗМІ, сприймаються різко негативно".

До того ж, упевнений експерт, треба підходити з позиції презумпції невинуватості. Чого в нас, на жаль, немає.

"Ситуація з Трухіним доводить, що практично всі кримінальні справи у нас політизуються та використовуються як інструмент для дискредитації влади. Тобто людей не цікавить істина. Вони для себе прийняли рішення, їм все наперед відомо, вони знають, хто винен… А решта всіх дій, які не лягатимуть у цю канву, вони заздалегідь вважають заангажованими, спробами "відмазати". Мені здається, це хибний підхід, – каже Валентин Гладких. – Я схильний довіряти органам слідства, які проводитимуть відповідні слідчі дії".

Суспільство давно сформувало запит на справедливість. Спроби "зам'яти" справу лише зашкодять владній команді

Юрист, громадський діяч Геннадій Кірія наголошує, що влада всіма силами затягувала розслідування у справі Трухіна. І лише у зв'язку з розслідуванням журналістів, майже через півроку, ДБР починає давати відповіді.

"Згідно з сьогоднішнім прес-релізом, за кермом автомобіля Audi A8 знаходився не нардеп Трухін, а чоловік у червоній футболці. Камери фіксували маршрут машини від Полтави до Борисполя, але на ділянці дороги, де сталася аварія, камери спостереження були відсутні. По суті, відповіді, хто був за кермом під час ДТП, суспільство так і не отримало. Адже гіпотетично Трухін міг пересісти за кермо на Бориспільській трасі", – пояснює експерт.

За його словами, суперечать версії ДБР свідчення свідка з місця події, який стверджував, що саме Трухін був за кермом автомобіля.

"Та й поведінка Трухіна не нагадує поведінку невинуватої людини, – продовжує Геннадій Кірія. – Чому замість того, щоб вивести себе з-під удару та забезпечити собі алібі, Трухін не заявив, що це не він був за кермом, а навпаки, ухилявся від питань журналістів, посилаючись на підписаний документ про нерозголошення? Поведінка Трухіна на місці події підвела його під іншу статтю – 369 (пропозиція неправомірної вигоди посадовцю). Якби він був пасажиром, який сидів на задньому сидінні, навряд чи так би сильно турбувався і намагався підкупити поліцію. Навряд чи відео, яке фіксувало розмову Трухіна з поліцейським, не було переглянуто керівництвом. Складається враження, що хтось приховував ці відео від громадськості, а на патрульного поліції Петрика чинився тиск, вважає експерт. – На брифінгу біля ДБР Петрик заявив, що опубліковане журналістами відео не повне, а камери відеофіксації мали інші патрульні. Це означає, що можуть з'явитися нові відеофрагменти за участю Трухіна. Суспільство давно сформувало запит на справедливість. Спроби "зам'яти" справу лише зашкодять владній команді. Справа Трухіна вже вдарила по рейтингах влади – і виключення його з фракції/партії не допоможе".

Раніше на порталі "Коментарі" — ребрендинг "Слуги народу": чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Людмила

7 лютого 2022, 20:30

цікаво..


Новини