Головна Новини Суспільство події Норвегія зафіксувала стрибок радіації біля кордону з Росією: можливі причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Норвегія зафіксувала стрибок радіації біля кордону з Росією: можливі причини

Біля російського кордону зафіксовано підвищений рівень радіації.

17 вересня 2024, 15:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Управління радіаційної та ядерної безпеки Норвегії (DSA) зафіксувало підвищений рівень цезію-137 у повітрі на двох фільтрувальних станціях поблизу кордону з Росією. Підвищений рівень радіаційного забруднення на цих станціях фіксується раз на тиждень і підвищений фон з’явився між 9 і 12 вересня.

Норвегія зафіксувала стрибок радіації біля кордону з Росією: можливі причини

Підвищений рівень радіації зафіксували біля кордону з Росією

За даними DSA, концентрація радіоактивного цезію була дуже низькою і не становила загрози для людей або навколишнього середовища. Однак показник перевищив звичайні дані, що спричинило занепокоєння.

Цезій-137 утворюється в результаті ядерних реакцій, наприклад, у ядерних реакторах. Виникнення таких радіоактивних частинок може бути пов'язане з технічними роботами або витоками на ядерних об'єктах. DSA не виявило інших радіоактивних ізотопів, а також невідомо, чи зафіксовано подібні випадки на російській стороні кордону. Інші фільтри в Північній Норвегії та Фінляндії не виявили піків цезію-137.

Можливими джерелами радіоактивного викиду можуть бути морські реактори, що працюють на підводних човнах і криголамах у Баренцевому морі. Однак масштабні військові навчання РФ "Океан-2024", що завершилися 16 вересня, малоймовірно могли спричинити цей витік. 

Існує також версія, що цезій-137 міг бути результатом лісових пожеж, під час яких старі дерева, що вбирали радіоактивні опади з часів аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, могли винести частинки цезію в повітря. Цезій-137 має період напіврозпаду близько 30 років.

Іншим можливим джерелом радіоактивності є роботи росіян на полігоні Панково на Новій Землі, де проводилися випробування крилатої ракети з ядерним двигуном "Буревісник". Це випробування могли призвести до викидів цезію-137, хоча офіційної інформації про успішні випробування немає.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дослідники виявили секретну військову базу російських ядерних ракет "Буревісник".

Також "Коментарі" писали, що путінський радник закликав застосувати ядерну зброю проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини