Головна Новини Суспільство події Не можна виключати, що за кібератакою на Україну стоїть Кремль, - нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Не можна виключати, що за кібератакою на Україну стоїть Кремль, - нардеп

Сергій Магера висловив думку, хто може бути причетний до масштабної атаки на українські сайти та розповів, які висновки необхідно зробити владі після інциденту

17 січня 2022, 18:00
Поділіться публікацією:

Масштабна кібератака, яка обрушилася в ніч із 13 на 14 січня на сайти окремих українських міністерств та портал "Дія", продовжує залишатися однією з передових тем в інформаційному просторі. Загалом у результаті кібератаки на Україну, за попередньою інформацією, під удар невідомих хакерів потрапили близько 70 сайтів. Наразі практично всі сайти відновили роботу. Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера розповів порталу "Коментарі", хто може бути причетний до кібератаки та про головні висновки, які потрібно зробити.

Не можна виключати, що за кібератакою на Україну стоїть Кремль, - нардеп

На урядові сайти напали хакери - фото з відкритих джерел

За словами народного депутата, масштаб інциденту та одночасність його реалізації говорять про те, що кібератаку було скоординовано та підготовлено заздалегідь. Через те, що трапилося це рано-вранці за Києвом, припинити втручання не змогли.

"СБУ говорить про ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов'язаних із ФСБ. Не можна виключати, що за кібератакою стоїть Кремль. Росії вигідна дестабілізація внутрішньої ситуації в Україні. І вона вже використала подібні методи, влаштовуючи кібератаки з американських об'єктів. На користь версії про російський слід говорить і обраний момент: сталося все відразу після останнього раунду геополітичних переговорів, на яких запити РФ (не розширення НАТО на Схід, не вступ туди України так далі) не були задоволені. Збіг не виключений, але малоймовірний", — зазначає Магера.

При цьому нардеп зазначає, що під час диджиталізації від кіберзагроз не захищеий ніхто – ні окрема людина, ні бізнес, ні держава. Якщо особисті дані, конфіденційна інформація, реєстри не постраждали, можна сказати, що влада відбулася легким переляком.

Магера висловив сподівання, що виконавці та замовники будуть встановлені та притягнуті до відповідальності. А Україна, за словами нардепа, має винести відповідний урок, посиливши кіберзахист.

"Ця кібератака показала реальні ризики для перспективи використання додатка "Дія" у виборчому процесі. На сьогодні однозначно можна стверджувати, що законодавче запровадження електронного голосування передчасно не лише через велику недовіру та сумнівність у підсумках такого голосування, а й через підтверджену можливість втрутитися навіть ззовні в роботу будь-якої електронної програми", — резюмував нардеп.

Раніше на порталі "Коментарі" — Хакери вкрали 400 мільйонів доларів: для кіберзлочинців якої країни 2021 став найприбутковішим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини