Головна Новини Суспільство події Лукашенко визнав вступ у війну – Зеленський провів рокіровку: про що говорять події 7 днів
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко визнав вступ у війну – Зеленський провів рокіровку: про що говорять події 7 днів

Тиждень, що минає, запам'ятався низкою важливих заяв і рішень, як всередині України, так і за її межами.

10 липня 2022, 16:10 comments2158
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі" про найбільш яскраві події минулого тижня та їхній вплив на майбутнє України.

Лукашенко визнав вступ у війну – Зеленський провів рокіровку: про що говорять події 7 днів

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Епоха прихильного ставлення Європи до СРСР-РФ канула в минуле за всіма показниками, напрямками та у всіх сферах

Політичний консультант Олександр Вербицький представив свій топ-подій тижня, наголосивши, що запущено процеси, найважливіші для майбутнього – і в нашій країні, і за кордоном.

1. Якщо брати за відправну точку неділю, 03 липня, то самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у своїй промові, присвяченій черговим роковинам незалежності РБ, сказав про те, що лише його країна підтримує росіян у боротьбі проти України. І визнав участь РБ у так званій "спецоперації". Тепер будь-які попередні заяви Мінська про світ отримали особливе забарвлення – бажання отримання преференцій тільки для РБ і поза Росією. І Лукашенко, зважаючи на все, зробив вибір остаточно – і готовий виконати будь-який наказ Кремля, зазначає експерт.

2. 5 липня Україна у швейцарському Лугано отримала надію на мирне відновлення та сім умов для її реалізації. Зокрема цікавим є пункт 2, в якому йдеться про контроль фінансових потоків та прогрес, під яким, ймовірно, розуміється ефективність реалізації програм відновлення країни. Умови названі принципами, але так навіть краще, тому що нам давно не вистачає принципової позиції Заходу щодо коштів, що виділяються. Зрозуміло, що наші партнери наполягають на реформах, відкритості та спільній участі у реалізації проектів. Так, Польща вже заявила про готовність допомогти на рівні пулу із понад 400 фірм у відновленні України.

3. 6 липня секретар РНБО Олексій Данилов сказав, що майже мільйон наших співгромадян здобули бойовий досвід у ЗСУ. Потрібно відзначити, що ми тепер держава-партнер НАТО з найбільшою за чисельністю армією і яка перебуває на процесі натовських стандартів. Після набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС наступний крок партнерів – прийняття нашої країни до НАТО. Що буде лише підтвердженням статусу найбоєздатнішої армії у цій організації. "Данілов не сказав про те, що понад 10 млн. наших громадян отримали ще один досвід – виживання в умовах агресії, евакуації, миттєвого ідеологічного та політичного дорослішання. Але з цим пунктом і так все зрозуміло, бо після перемоги першою та нагальною потребою стане аналіз дій влади та, швидше за все, її перезавантаження", – зазначає експерт.

4. 7 липня Бюро економічної безпеки разом із Міністерством внутрішніх справ почали терміново розробляти зміни до Кримінального кодексу, щоб запровадити кримінальну відповідальність за незаконні дії з коштами країн-партнерів, зокрема – Євросоюзу. "Цілком зрозумілий і логічний хід, з погляду тих самих умов, які поставлені Україні в Лугано, – вважає Олександр Вербицький. – Дивно одне – кошти від міжнародних партнерів нам виділяються постійно, а відповідальність за їхній крадіжку передбачають тільки тепер. Що трапилося? у нас уже "наїлися", чи на Заході нарешті "прокинулися"? Чи означає це, що після нашої перемоги не відбудеться повсюдний піар народних обранців від партії влади на "великому відновленні" України під егідою президента?"

5. 8 липня Держсекретар США Ентоні Блінкен у рамках саміту країн G-20 висловився про необхідність прямих переговорів між представниками США та КНР щодо питань врегулювання ситуації в Україні. Пізніше, 09 липня, протягом п'ятої години Блінкен разом зі своїм китайським колегою намагався знайти формулювання та підходи, які б продемонстрували світові позицію КНР. Це були перші їхні особисті переговори із жовтня 2021 року. На жаль, вони закінчилися в стилі – домовилися продовжувати домовлятися. А в Україні триває війна.

6. 9 липня у Німеччині відбулася знакова для цієї країни подія. Голова комітету бундестагу Міхаель Рот закликав змінити політику щодо Росії. Суть того, що сталося в тому, що не опозиція в особі ХДС/ХСС, АДГ (Альтернатива для Німеччини) або ще хтось (наприклад, партія Зелених), а саме представник правлячих соціал-демократів запропонував повністю переглянути політику ФРН щодо РФ, з побудовою європейської безпеки без країни-агресора, з ізоляцією Росії. Схоже, ера прихильного ставлення Європи до СРСР-РФ відійшла в минуле за всіма показниками, напрямами та у всіх сферах. Більше того – останнім часом у ЄС розпочалися розслідування щодо агентів Росії. Є сподівання, що в Європі запущено серйозні процеси.

Мельник як конкурент Зеркаль зможе претендувати на роль одного з лідерів радикальних патріотів-інтелектуалів

На думку доктора політичних наук, професора Валентина Якушика, звільнення президентом України 9 липня низки послів є важливим симптоматичним політичним фактом, а його правове та інформаційне оформлення показує досить високу юридичну та адміністративну культуру Офісу президента та МЗС України.

"Безумовно, ключові слова у серії із п'яти відповідних указів президента (№479/2022 – №483/2022) – "А. Мельник" та "Німеччина". При цьому президент Зеленський у рамках дипломатичного етикету вдало робить все можливе для "збереження особи" тих, хто довгий час переконував його, що цілком прийнятною є унікальна в дипломатії тактика використання посла Мельника як гострої зброї політичного "буллінгу" і "газлайтингу" щодо певного сегмента німецької політичної еліти Причому не лише соціал-демократів – президента ФРН Вальтера Штайнмаєра та канцлера Олафа Шольца, а й екс-канцлера Ангели Меркель, яка представляла Християнсько-демократичний союз Німеччини", – нагадує Валентин Якушик.

Він звертає увагу, що в рамках такого тонкого підходу президент Зеленський наголосив, що підписання указів про звільнення "деяких послів України" (у Чехії, Німеччині, Угорщині, Норвегії та Індії) – це звичайна частина дипломатичної практики.

"Справді, це ефективний прийом "розмивання головного та унікального у формально схожому". Єдине, що варто було б у майбутньому враховувати канцеляристам: нумерацію групи зовні (інформаційно) взаємопов'язаних указів бажано також складати так, щоб головне вольове рішення, яке "не випинається", не висувалося на перший план і в рамках його правового оформлення. В даному випадку доцільно було б указ про звільнення посла в Німеччині оформляти не під першим номером із серії "взаємопов'язаних" указів (№479/2022), а, наприклад, під третім із них. Можна було б, наприклад, обрати "алфавітний порядок" – залежно від країн акредитації чи прізвищ послів", – вважає експерт.

Він припускає, що причини звільнення послів України в Чехії, Норвегії, Угорщині та Індії можуть бути різноманітними. Іноді це просто ослаблення позицій того чи іншого дипломата в загальній бюрократичній структурі МЗС, посилення представників інших "груп впливу". Важливим фактором при зміні послів є те, що не всі з них змогли "вписатися" в динаміку воєнного часу, яка потребує особливих якостей, розмірковує Валентин Якушик.

У деяких країнах, продовжує він, успіхи послів могли бути менш видно у зв'язку з особливостями загальних геополітичних позицій цих держав (наприклад, Індії та Угорщини).

"Я знаю, наприклад, що посол України в Індії Ігор Поліха у лютому – травні цього року проводив активну роботу з індійськими мас-медіа та державними структурами. І він у своїй справжній дипломатичності був прямим антиподом "нахрапистості" вищезгаданого Андрія Мельника. Але можливості дипломата мають свої об'єктивні межі, – наголошує експерт. – Неможливо вплинути на усталене глибинне розуміння керівництвом країни перебування національних інтересів та загальної геостратегії своєї держави. Що ж до посла Мельника, то видається, що відбулися суттєві зміни в усвідомленні його об'єктивної ролі, особливо після постановки міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком питання про те, чи не став Мельник "корисним ідіотом Кремля". Після цього була і серйозна розмова президентів України та ФРН, в якій осад від колишніх образ на адресу Вальтера Штайнмайєра не міг не відчуватися. На думку керівництва ключових стратегічних союзників слід враховувати. Здається, що тепер Мельнику навряд чи "світить" посаду заступника міністра закордонних справ, яку йому ще недавно активно пророкували. Швидше за все, тепер він як конкурент Олени Зеркаль зможе претендувати на роль одного з лідерів радикальних патріотів-інтелектуалів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путін не зупиниться на півдні та Донбасі: які регіони – наступна мета.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини