Головна Новини Суспільство події 15-річний підліток створив фейкову «Дію» – його затримали правоохоронці
commentss НОВИНИ Всі новини

15-річний підліток створив фейкову «Дію» – його затримали правоохоронці

23 листопада 2021, 02:30
Поділіться публікацією:

У Миколаєві 15-річний підліток на продаж фальшивих сертифікатів створив сайт, який дизайном повторював "Дію". Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної прокуратури. За даними слідства, хлопець за гроші (від 250 до 650 грн) надавав доступ до сайту, що повторює за дизайном додаток "Дія". У спеціальному редакторі, на бажання клієнтів, він міг створити фальшиві копії COVID-сертифікатів. Кошти надходили на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів Росії, з якого потім підліток виводив їх на картковий рахунок. Правоохоронці знайшли на комп'ютері та смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного додатка "Дія", листування з покупцями та відомості про його продаж та отримані кошти.

15-річний підліток створив фейкову «Дію» – його затримали правоохоронці

Дія - фото з відкритих джерел

Після оплати він надсилав замовнику архів із програмним забезпеченням, клієнту залишалося його встановлювати на власний смартфон. Таким чином, понад 1000 осіб стали клієнтами фейкової Діі, яку розробив 15-річний підліток. Зараз вживаються заходи щодо блокування всіх каналів поширення фейкового додатка та притягнення до відповідальності осіб, які придбали вказану послугу.

Підлітку інкримінують несанкціоноване втручання у роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ч. 1 ст. 361 КК України). Отже, підлітку загрожує штраф від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200-170000 грн), обмеження волі на строк від двох до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до двох років чи без такого.

Нагадаємо, британські і австралійські вчені заявляють, що маски є одним з найефективніших засобів боротьби з коронавірусів. Їхнє носіння знижує на 53% ризик зараження COVID-19. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian. Експерти запевняють, що обов'язкове носіння масок стоїть поряд із вакцинацією. Використання масок має стати елементом комплексу заходів, спрямованих на переривання передачі інфекції та порятунок життів.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини