Головна Новини Суспільство події 2021 рік став найспекотнішим роком в історії - вчені ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

2021 рік став найспекотнішим роком в історії - вчені ЄС

Рівні вуглекислого газу та метану в атмосфер досягли нових максимумів

10 січня 2022, 17:33
Поділіться публікацією:

Минулий рік став п’ятим найспекотнішим у світі за всю історію спостережень, тоді як рівні вуглекислого газу та метану в атмосфері, що нагрівають планету, досягли нових максимумів у 2021 році, повідомили вчені Європейського Союзу. Про це повідомляє Reuters.

2021 рік став найспекотнішим роком в історії - вчені ЄС

2021 рік став найспекотнішим роком в історії - фото з відкритих джерел

Служба ЄС зі зміни клімату Copernicus (C3S) заявила у звіті в понеділок, 10 січня, що останні сім років були найтеплішими у світі "з явним відривом" у записах, датованих 1850 роком, а середня глобальна температура в 2021 році була на 1,1-1,2°C вище 1850 року.

Найспекотнішими за всю історію спостережень були 2020 та 2016 роки. 

Країни взяли на себе зобов’язання Паризької угоди 2015 року спробувати обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C, що, за словами вчених, дозволить уникнути найгірших наслідків. Це вимагатиме скорочення викидів приблизно вдвічі до 2030 року.

Оскільки викиди парникових газів змінюють клімат планети, довгострокова тенденція потепління триває. Зміна клімату посилила багато екстремальних погодних явищ, які охопили світ у 2021 році, від повеней у Європі, Китаї та Південного Судану до лісових пожеж у Сибіру та Сполучених Штатах.

"Ці події є яскравим нагадуванням про необхідність змінити наш спосіб життя, зробити рішучі та ефективні кроки до сталого суспільства та працювати над скороченням чистих викидів вуглецю", – сказав директор C3S Карло Буонтемпо.

Глобальні рівні CO2 і метану, основних парникових газів, продовжували зростати, і обидва досягли рекордних показників у 2021 році. Рівні CO2 в атмосфері досягли 414,3 частин на мільйон у 2021 році, що приблизно на 2,4 проміле більше, ніж у 2020 році, зазначили вчені.

Директор C3S сказав, що рівень метану, особливо сильного парникового газу, підскочив за останні два роки, але причини цього до кінця не зрозумілі. 

За словами C3S, минуле літо було найспекотнішим у Європі після теплого березня та надзвичайно холодного квітня, які знищили плодові культури в таких країнах, як Франція та Угорщина.

У липні та серпні середземноморська спека спричинила інтенсивні лісові пожежі в таких країнах, як Туреччина та Греція. Сицилія встановила новий європейський максимум температури 48,8°C, рекорд, який очікує офіційного підтвердження.

У липні понад 200 людей загинули, коли проливний дощ спровокував смертельну повінь у Західній Європі. Вчені прийшли до висновку, що зміни клімату підвищили ймовірність повені щонайменше на 20%. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", синоптик розповів про зміни клімату в Україні та спрогнозував погодні катаклізми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини