Головна Новини Суспільство події Фронт і переговори: що чекає Донбас найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Фронт і переговори: що чекає Донбас найближчим часом

Глава ОП Андрій Єрмак вважає, що сьогодні відносини між Україною і РФ знаходяться на тій стадії, що, якщо будуть виконуватися норми міжнародного права, то буде і діалог

6 жовтня 2021, 09:23
Поділіться публікацією:

Окупанти продовжують обстріли на Донбасі. З початку жовтня їх вже — більше тридцяти, є загиблі і поранені.

Фронт і переговори: що чекає Донбас найближчим часом

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вважає , що, якщо б Москва була налаштована на діалог з Києвом, то дата і місце зустрічі президента Росії Володимира Путіна й президента України Володимира Зеленського були б давно вже визначені.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати найближчим часом на фронті і в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Путін бачить, що ми не здаємося. Шукає якісь інші шляхи

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що перемир'я на Донбасі в минулому році Кремль погодився з певною метою. Якої не досяг.

"Путін це робив, щоб ми почали працювати безпосередньо з ОРДЛО, провели легітимізацію. А раз не "оцінили" цей путінський крок назустріч Україні, з боку агресора підвищилася інтенсивність бойових дій. Дотримуватися перемир'я з боку України стало неприйнятним. Тому нове керівництво збройних сил в особі головкому ВСУ Валерія Залужного прийняло рішення (зрозуміло, що отримавши "добро" вищого політичного керівництва) давати відповідь на обстріли, показувати зуби, демонструвати свої можливості. А можливості є. І антидроновські рушниці, і ударні турецькі дрони Bayraktar TB2 завезені на схід. І перемістилися туди антиснайперскі групи", — зазначає генерал.

За його словами, раніше, щоб давати "відповідь", підрозділам збройних сил України треба було домогтися дозволу "по команді". А це аж до Києва — довго, нудно і не завжди своєчасно. Тепер цієї формальності немає. Як наслідок — у окупантів непропорційні, в порівнянні з нашими, втрати.

"Путін бачить, що ми не здаємося. Шукає якісь інші шляхи. Схоже, очна зустріч між Зеленським і Путіним все ж відбудеться. Потихеньку йде розвиток ситуації, — вважає Ігор Романенко. — Росія вже не проти, щоб брали участь в переговорному процесі американці. За деякими даними, заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд повинна приїхати до Москви — якщо не в жовтні, але в листопаді. Вона тепер українським питанням займається в адміністрації Байдена".

Хоч росіяни акцентують, що не скажуть уже про Крим, але за кулісами, на думку генерала, можуть говорити і про Крим, і про Донбас, і про газ.

"Щодо газу Путін "виховує" зараз всю Європу. Раз у раз оновлюється рекорд цін. І ми, на жаль, енергетично серйозно залежні, оскільки не прорвали блокаду внутрішніх газових і нафтових олігархів. Можливості збільшити внутрішньоукраїнський видобуток є, але цього не дають зробити, — зазначає генерал. — Путін же використовує військовий і газовий тиск, щоб перед переговорами мати максимальну кількість козирів на руках. Питання — з якими картами вийдемо на ці переговори ми".

Якщо щось і почнеться, то навесні. А поки ж буде тривати ситуація — ні війни, ні миру

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що ескалації зараз немає і в найближчому майбутньому не буде. Хоч війська і військова техніка росіян залишаються поряд з нашими кордонами.

"Для Путіна головне почати прокачувати газ "Північним потоком-2 ". А нещодавно ще й укладений договір з Угорщиною про транзит газу в обхід України. Це для Кремля успіх, треба його не просто утримати, але і закріпити в політичній площині. Підсадити Європу на російський газовий гачок. І в цьому сенсі йому посилення бойових дій зараз ні до чого. Так що, якщо перефразувати Ремарка, на Східному фронті буде без змін. Але дрібні вилазки і провокації не припиняться. Особливо — 14 жовтня, коли відзначатимуть Покрову, а також День захисників і захисниць України. Путинці люблять затьмарювати нам свята", — підкреслює Віктор Бобиренко.

Що стосується переговорного процесу, поки, на думку аналітика, не видно, щоб намічалися якісь прориви. Путін буде продовжувати розвивати успіх.

"Заручників для обміну господар Кремля буде притримувати для більш кращих (з його точки зору) часів. Буде багато розмов-суперечок в ТКГ, але це нічим не закінчиться. В зиму, коли "зеленки" (зелень, листя, трава, що дозволяє краще маскуватися — прим. Ред.) немає, важче диверсійним групам працювати, підтягувати техніку і війська. Якщо щось і почнеться, то навесні. А поки ж буде тривати ситуація — ні війни, ні миру ", — прогнозує Віктор Бобиренко.

Раніше "Коментарі" писали, що близький друг Путіна дав відповідь — чи поверне Росія Крим і Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини