Головна Новини Суспільство події Чому було здійснено хакерську атаку на урядові сайти: розповіли експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому було здійснено хакерську атаку на урядові сайти: розповіли експерти

Експерти кажуть, що атака хакера на вебресурси мала на меті посіяти паніку

14 січня 2022, 13:47
Поділіться публікацією:

Чому було здійснено хакерську атаку на урядові сайти: розповіли експерти

В Україні зламали урядові сайти, фото з відкритих джерел

Сайти українських держструктур зазнали 14 січня найпотужнішої кібератаки. Експерти розповіли виданню "Коментарі", з чим це може бути пов'язано, хто може стояти за ударом і як протистояти таким загрозам.

У Мінцифрі повідомили – персональних даних викрадено не було

Експерт з безпеки, що веде "Надзвичайно. LIVE" на телеканалі LIVE Олексій Павловський наголошує, що кібератаки на державні інтернет-ресурси – не ноу-хау. У світі це відбувається постійно.

"Роблять це часто зацікавлені особи, спецслужби ворогуючих між собою країн, які хочуть дестабілізувати ситуацію у державі-противнику або вкрасти персональні дані громадян", — пояснює експерт.

За його словами, ефект від того, що хакери зламали головні сторінки на державних сайтах українських установ і відомств, – практично нульовий. Олексій Павловський зазначає, що у Мінцифрі повідомили – персональних даних викрадено не було. А це, мабуть, головне.

"Сьогодні, на жаль, в Україні немає окремої структури, яка займалася б кібербезпекою державних органів влади, – каже експерт. – Є кіберполіція, СБУ. Але вони вже постфактум шукають злочинців після скоєних протиправних дій. А має бути структура, яка створює механізми захисту та розробляє для тих чи інших органів влади універсальні інструменти проти зломів".

Атаки триватимуть, а їх цілі можуть змінюватися

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак пояснює:

"З розвитком комп'ютерних технологій і загальної цифровізації держави кількість подібних хакерських атак буде тільки збільшуватися. Крім того, збройне протистояння з РФ також не сприяє стабільному функціонуванню української кіберсфери".

За словами експерта, хто саме стоїть за атакою, зможе показати лише ретельне слідство. Але є підстави вважати, що метою такого нападу не є крадіжка особистих даних громадян або виведення з ладу об'єктів інфраструктури. Надто показове та зухвале повідомлення вивісили хакери на зламаних ресурсах.

"Швидше за все, це було розраховано на реакцію самих громадян України з метою викликати у них паніку та спровокувати тотальну недовіру до органів державної влади, які не можуть захистити їхні персональні дані", – припускає Іван Ступак.

Експерт акцентує, що від подібних недружніх виявів у кіберсфері не застрахована жодна топова компанія чи країна у світі.

"Це означає, – продовжує експерт, – що атаки продовжуватимуться. А їх цілі можуть змінюватися: від банального хуліганства у мережі, шахрайства, крадіжки особистих даних із метою їх продажу до прямих атак на об'єкти критичної інфраструктури з метою виведення їх із ладу".

Іван Ступак вважає, що державі, напевно, не варто економити гроші на захист своїх об'єктів у мережі Інтернет, а також персональних даних своїх громадян, які зберігаються чи обробляються на таких ресурсах.

Крім того, правоохоронним і державним органам необхідно детально відпрацювати чіткий алгоритм спільних дій для своєчасного й ефективного відбиття подібних атак у майбутньому, у який би час дня чи ночі вони не відбулися.

Як повідомляв портал "Коментарі", сталася атака хакерів на кілька урядових державних сайтів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини