Головна Новини Суспільство події Безпілотники ОБСЄ припинили польоти на Донбасі: в чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Безпілотники ОБСЄ припинили польоти на Донбасі: в чому причина

Міжнародні спостерігачі розповіли про інцидент, через який польоти дронів припинені

18 травня 2021, 16:09
Поділіться публікацією:

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ припинила польоти безпілотників дальнього радіуса дії через те, що з 21 березня дрони постійно глушать. Про це йдеться в черговому звіті ОБСЄ.

Безпілотники ОБСЄ припинили польоти на Донбасі: в чому причина

Безпілотник ОБСЄ. Фото: 5.ua

Інцидент, який вплинув на таке рішення, стався 17 травня на підконтрольній Україні території Донецької області. Безпілотник запустили з бази в населеному пункті Степанівка. Внаслідок постійних перешкод сигналу обох модулів GPS-дрону довелося здійснити аварійну посадку. Від удару при її виконанні в апарату було пошкоджено хвостовий кіль і хвостовій відсік фюзеляжу.

У зв'язку з частими глушіннями безпілотників ОБСЄ в районі Степанівки та цим інцидентом виконання польотів дальнього радіуса дії призупинено до завершення технічної оцінки.

"Місія зазначає, що в кожному разі перешкоди сигналу GPS могли створюватися з будь-якого місця в радіусі десятків кілометрів від місця розташування БПЛА", — йдеться у звіті СММ ОБСЄ.

На інцидент відреагували в пресцентрі штабу операції Об'єднаних сил. Українські військові заявили, що безпілотники ОБСЄ глушать окупанти.

"Особливістю БПЛА дальнього радіуса дії S-100 є моніторинг як лінії розмежування, так і державного кордону між Україною та РФ, що заважає Кремлю вільно постачати збройним формуванням РФ в ОРДЛО озброєння й військову техніку", — пояснили в штабі ООС.

У квітні та травні майже кожен запланований політ S-100 вже зі зльоту в Степанівці глушили окупанти. Такі перешкоди можуть влаштовувати станції РЕБ РФ (типу Р-330 "Житель") російського виробництва. Дальність роботи цих станцій — 60-90 км, повідомили в штабі ООС.

Подібні станції розміщені в окупованих Донецьку, Горлівці, Кадіївці та Новоазовську. Це дозволяє окупантам впливати на роботу безпілотників вздовж всієї лінії розмежування на Донбасі.

Раніше повідомлялося, що бойовик "ДНР" влаштувався до лав ЗСУ та служив на Донбасі. Його викрила військова контррозвідка СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини