Головна Новини Суспільство Біженці Українські біженці зіткнулися з новими проблемами у Чехії: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські біженці зіткнулися з новими проблемами у Чехії: що сталося

Як українські біженці борються із дискримінацією у Чехії

1 червня 2024, 19:00 comments1165
Поділіться публікацією:

Чимало українців шукають притулку за кордоном, але зіткнулися з новими проблемами, цього разу — у Чехії. Відмови в оренді житла через національну приналежність стали бичем для багатьох українців.

Українські біженці зіткнулися з новими проблемами у Чехії: що сталося

Як українські біженці борються із дискримінацією у Чехії

Уряд Чехії пропонує українським біженцям можливість скористатися безкоштовним гуманітарним житлом, проте з 1 вересня 2024 року термін такої підтримки буде скорочено зі 150 до 90 днів. Але є організації, які допомагають українцям влаштуватися.

За допомогою можна звернутися до Крайового центру допомоги Україні в Остраві або до центру "Світло". У цих місцях допомагають не лише знайти житло, а й спілкуватися з орендодавцями, дивитися квартири та укладати договори.

Почасти допомога організується через Крайовий центр допомоги Україні (KACPU) в Остраві, який координує зусилля щодо влаштування біженців.

Ольга Череп'юк, керівник центру, поділилася своїм досвідом.

"Я сама нещодавно шукала житло. Бувало таке, що мені відмовляли прямо телефоном, бувало, я приходила на огляд і чула: "Ви ж розумієте, з українцями, які тут довго, проблем немає", — ділиться вона.

Дискримінація за національною ознакою є гострою проблемою, з якою стикаються українці в Чехії. Влада країни працює над методами врегулювання цієї проблеми, але поки що конкретних кроків не визначено.

"Те, що орендодавець хоче бачити договір з роботи, я вважаю абсолютно нормальним. Але дискримінація – велика проблема, яка зараз вирішується на рівні Чеської Республіки. Якими будуть методи врегулювання, наскільки це буде ефективним, це питання", – зазначає Череп'юк.

Незважаючи на деякі посилення надання гуманітарного житла, чеський уряд продовжує виплати на оренду власного житла для біженців. Очікується, що розмір цих виплат збільшиться до 6 та 8 тисяч крон (приблизно 242 та 323 євро), залежно від того, чи знаходиться житло у спеціальному реєстрі.

Нагадаємо, що Чехія у перші роки витрачала значні кошти на утримання українських біженців, проте тепер українці приносять більше зиску, ніж витрат. За перші три місяці 2024 року Чехія змогла заробити на українських біженцях майже 3 млрд. крон (5,3 млрд. гривень).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини