Головна Новини Суспільство Біженці Українські біженці залишають гуманітарне житло Чехії: причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські біженці залишають гуманітарне житло Чехії: причина

Зміни у правилах змусили багатьох біженців оплачувати своє житло самостійно

17 вересня 2024, 19:07
Поділіться публікацією:

В Чехії різко зменшилась кількість українських біженців, що користуються гуманітарним житлом: лише 2,811 осіб залишились у безоплатних приміщеннях з більш ніж 20,000 у кінці серпня.

Українські біженці залишають гуманітарне житло Чехії: причина

Як нові правила у Чехії вдарили по українських біженцях

Кількість українських біженців, які проживають у гуманітарному житлі в Чехії, зазнала різкого скорочення на початку вересня, під впливом нових регуляцій уряду. До недавнього часу українці мали можливість проживати у державних гуманітарних житлових комплексах без оплати протягом тривалих періодів, проте з 1 вересня це право було обмежено тільки 90 днями.

Згідно інформаційної системи HUMPO, у серпні було зареєстровано 20,839 біженців, а вже до 10 вересня їхня кількість скоротилась до 2,811 осіб. 

У Празі, де раніше розміщувалося понад 2,000 біженців, лишається лише 11 осіб. Аналогічно в Ліберецькому краї, число біженців зменшилось із 1,315 до 52. У Південночеському краї з 1,352 людей у гуманітарному житлі залишилося 327. Оломоуцький край показав найменше скорочення — з 1,532 до 725 осіб.

За даними Міністерства праці та соціальних питань Чехії, у серпні гуманітарну допомогу отримали близько 93,000 осіб, а загальна кількість біженців із України, які перебувають у країні, становить 370,000 осіб.

Зміни у правилах змусили багатьох біженців оплачувати своє житло самостійно, що стало складною задачею через обмежені фінансові можливості. 

"У більшості випадків допомога не покриває повноцінно витрати на проживання, тож вони платять з мінімальної суми, і в результаті у них залишається менше грошей і вони більше залежать від продовольчих банків та іншої підтримки," – пояснює Клара Бумова, представник Charity Czech Republic

Нові правила також спонукали деяких біженців повернутися до України, навіть тих, хто прибув із зон бойових дій. Такі рішення біженці приймають, намагаючись знайти стабільніші умови проживання, навіть якщо це означає статус внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також на порталі “ Коментарі” — За результатами недавнього опитування, проведеного дослідницькою організацією STEM, ставлення чехів до українських біженців залишається стабільно позитивним, але з ознаками “наростаючої обережності”.            



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини