Головна Новини Суспільство Біженці Стало відомо, скільки насправді людей Україна зможе повернути з-за кордону
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки насправді людей Україна зможе повернути з-за кордону

На думку експертів, 70% українців уже не повернуться додому навіть після війни

27 серпня 2024, 18:33
Поділіться публікацією:

Інвестиційний банкір Сергій Фурса висловив думку, що після повномасштабного вторгнення значна частина українців, які виїхали за кордон, не повернеться на Батьківщину, зокрема, про це він заявив в ефірі телеканалу Еспресо.

Стало відомо, скільки насправді людей Україна зможе повернути з-за кордону

Українці

Фурса зазначив, що після війни однією з найбільших проблем України стане депопуляція, оскільки вже зараз відчувається нестача робочої сили, а після завершення війни ситуація може лише погіршитися. Він підкреслив, що повернути всіх громадян із-за кордону буде неможливо, адже люди поступово адаптуються до життя в інших країнах, таких як Німеччина, Португалія чи Канада. За його словами, до 60-70% тих, хто виїхав, швидше за все, не повернуться.

Окрім того, Фурса також зазначив, що однією з основних проблем у післявоєнний період стане нестача робочих рук, що вплине на економіку, зокрема на можливість забезпечення пенсій.

Єдиним виходом із цієї ситуації, на думку банкіра, є трудова міграція, тобто залучення робочої сили з інших країн. Він підкреслив, що цей процес уже триває, навіть під час війни, коли деякі компанії залучають трудових мігрантів із Таджикистану та Киргизстану. Після завершення війни цей процес лише посилиться. Фурса наголосив, що держава має вирішити, чи буде цей процес відбуватися хаотично, чи ним будуть стратегічно керувати. Він також звернув увагу на те, що тема міграції є непопулярною серед українців і політики уникають її обговорення, що створює додаткові проблеми.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент України Володимир Зеленський хоче повернення українських громадян із-за кордону. Але метод примусу не застосовуватиметься.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини