Головна Новини Суспільство Біженці Польща закриває програму компенсацій: де українцям шукати безкоштовне житло
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща закриває програму компенсацій: де українцям шукати безкоштовне житло

Польща скасовує компенсації за розміщення українських біженців: програму "40" закрито

9 липня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

З 1 липня Польща зупинила програму "40", яка компенсувала приватним особам витрати на проживання українських біженців. Ця програма сплачувала власникам нерухомості 40 злотих (приблизно 400 грн) на день за кожного біженця, якого вони приймали. Це нововведення змушує багатьох українців шукати нові засоби безкоштовного розміщення в країні.

Польща закриває програму компенсацій: де українцям шукати безкоштовне житло

Де українським біженцям шукати безкоштовне житло

Програма "40" розпочалася одразу після початку війни в Україні та допомогла Польщі прийняти близько 1,5 мільйона біженців. Гроші платилися за проживання біженців у приватних квартирах, гуртожитках та готелях на строк до 120 днів з моменту їхнього приїзду до Польщі, причому для вразливих категорій цей термін був більшим.

Представники польського уряду пояснюють відміну програми тим, що тепер держава хоче більше вкладатися у свої внутрішні соціальні програми та економічний розвиток країни. Також наголошується, що попит на компенсації знижувався, а в центрах колективного розміщення побільшало вільних місць.

Тепер біженцям пропонують звертатися за допомогою до місцевої влади, яка організує їх проживання у колективних центрах. Проживання там буде безкоштовним перші 120 днів, після чого деякі категорії зможуть проживати безкоштовно і далі, а решта платитиме до 60 злотих на день.

Для тих, хто шукає безкоштовне житло, існують спеціалізовані портали та соціальні мережі. Уряд запустив кілька сайтів, наприклад Pomagam Ukrainie, де можна знайти пропозиції про тимчасове розміщення та іншу корисну інформацію. Також допомогу пропонують різноманітні благодійні організації та фонди.

Читайте також на порталі "Коментарі" — У Німеччині набули чинності нові правила для виплати соціальної допомоги Bürgergeld, яку одержують українські біженці. Тепер українці мають приймати будь-яку роботу , якщо вона знаходиться в радіусі до 50 км від їхнього будинку, навіть якщо дорога займає до трьох годин на день.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини