Польща готує зміни для біженців з України: чого слід очікувати

Польський уряд до вересня 2024 року змінить правила допомоги для українських біженців.

Польща готується продовжити допомогу українським біженцям до кінця вересня, що на пів року менше ніж це роблять більшість країн ЄС. Після цього терміну правила захисту для біженців з України у Польщі зазнають змін. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання RP.

Як зазначило польське видання, уряд збирається провести консультації з міністерствами та органами місцевого самоврядування, щоб вирішити, які зміни потрібно зробити у допомозі для українських біженців.

"Зміни дуже потрібні. Міжнародну фінансову допомогу від держави мають надавати лише хворим, людям з інвалідністю і переважно тим, хто зі сходу України", - говорить Анета Жоховська директорка польського фонду, який керує п’ятьма центрами для біженців.

Інший варіант, який озвучують у Польщі, це піти за прикладом Норвегії, яка оголосила, що у разі виїзду українських біженців з країни, вони втрачають свій захист та допомогу. Наразі польське законодавство дозволяє українцям виїхати з Польщі на 30 днів та зберегти свій статус. Однак Жоховська вказує, на деякі випадки недобросовісного використання ситуації.

"Нам відомі випадки, коли людина живе в Польщі на державному утриманні, але здає квартиру в Україні. Це не подобається і самим українцям, які втратили домівку через війну", - каже Жоховська.

Крім цього у нових правилах також розглядають зменшення виплат для дітей та зменшення інших пільг, які мають українські біженці. Наразі процес щодо змін триває і остаточно буде представлений згодом.

"Ми даємо собі пів року, щоб напрацювати хороші зміни до закону", - пояснив заступник міністра внутрішніх справ Вєслав Щепанський.

Наразі спеціальний захист українських біженців від війни, передбачений польським законом діє до 4 березня 2024 року. Згідно з опитуваннями у Польщі планує залишитись назавжди 21% українських біженців та 48% українських мігрантів, які приїхали до Польщі до 2022 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Польщі готуються до нової хвилі біженців з України.

Також "Коментарі" писали, що частина біженців з України повинна залишити Нідерланди. Яка категорія втратить свій захист.