Головна Новини Суспільство Біженці Нові правила проживання для українських біженців у Чехії: що зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові правила проживання для українських біженців у Чехії: що зміниться

Для українських біженців зміняться деякі правила перебування у Чехії

20 березня 2024, 11:48
Поділіться публікацією:

З 1 вересня 2024 року у Чехії почнуть діяти оновлені правила підтримки українських біженців. Серед ключових змін – скорочення максимального терміну безкоштовного проживання у житлі з 150 до 90 днів. Нововведення торкнуться всіх біженців без винятку, у тому числі вразливі категорії громадян, такі як багатодітні сім'ї, люди похилого віку віком від 65 років, вагітні жінки та особи з інвалідністю.

Нові правила проживання для українських біженців у Чехії: що зміниться

До чого готуватися українським біженцям у Чехії

Таких заходів було вжито у відповідь на потік біженців з України. Тереза Ібрагім, юридична консультантка Міжнародної організації з міграції (МОМ), наголошує, що винятків із нової норми не передбачено. Вона також наголошує на важливості продовження подання заяв на фінансову допомогу вразливими особами, які можуть втратити право на безкоштовне проживання.

З січня 2024 року було збільшено виплати на житло для вразливих категорій біженців: тепер вони становлять 6000 крон (приблизно 237 євро) на особу при проживанні у квартирі, зареєстрованій у спеціальному реєстрі Міністерства праці та соціальних справ, та 4800 крон (близько 190 євро) у разі проживання поза реєстром. Додатково у січні набули чинності зміни, що дають змогу повторно подавати заявку на екстрену фінансову допомогу у разі загрози втрати житла.

Ібрагім підкреслює, що біженцям, які мають залишити дане житло, слід негайно розпочати пошуки нового місця проживання. У Чехії загальна доступність квартир обмежена, і більшість їх здаються без меблів, що ставить додаткові вимоги до орендарів. У той же час уряд Чехії працює над розробкою нових програм підтримки, які могли б допомогти вразливим категоріям у перехідний період.

Для пошуку житла рекомендується звертатися до неурядових організацій, багато з яких ведуть спеціалізовані бази даних доступного житла. Одним з таких проектів є Umapa, що пропонує велику інформацію про доступні гуртожитки та квартири по всій Чехії.

Коментаторії писали, що З 14 березня поточного року Ірландія вносить корективи до умов прийому українських біженців, надаючи їм державне житло на термін не більше 90 днів. Це рішення було оприлюднено на тлі кризи, що триває з біженцями, викликаної військовими діями в Україні, і є частиною зусиль уряду щодо оптимізації процесу інтеграції прибулих осіб до ірландського суспільства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини