Головна Новини Суспільство Біженці Нові правила працевлаштування у Литві: українці втрачають пільги
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові правила працевлаштування у Литві: українці втрачають пільги

Працевлаштування у Литві: українцям без тимчасового захисту знадобиться посвідка на проживання

9 серпня 2024, 12:08
Поділіться публікацією:

З 1 вересня Литва скасовує пільги на працевлаштування для українців, які не мають статусу тимчасового захисту. Тепер для офіційного працевлаштування в країні їм знадобиться отримати дозвіл на проживання. Це рішення викликало стурбованість серед українців, які сподівалися знайти роботу у Литві.

Нові правила працевлаштування у Литві: українці втрачають пільги

Литва ускладнює працевлаштування для українців без тимчасового захисту

Нові правила: що зміниться?

Раніше українці, які не мають статусу тимчасового захисту, могли працевлаштуватися в Литві за умови дотримання низки умов, включаючи наявність безвізового режиму, дійсної шенгенської візи або національної візи, виданої у зв'язку з непередбаченими обставинами. Також вони могли подати заяву на отримання посвідки на проживання на підставі роботи, висококваліфікованої зайнятості або з гуманітарних міркувань.

З 1 вересня ці пільги перестануть діяти. Виняток становлять лише висококваліфіковані працівники. Для решти українців без тимчасового захисту отримання посвідки на проживання стане обов'язковою умовою для працевлаштування.

Чому Литва ухвалила таке рішення?

Офіційних коментарів від литовської влади поки що не надходило. Проте експерти припускають, що посилення правил пов'язане з бажанням Литви регулювати міграційні потоки та забезпечити пріоритетне працевлаштування для громадян країни та осіб зі статусом тимчасового захисту.

Як це вплине на українців?

Нові правила значно ускладнять процес працевлаштування для українців без тимчасового захисту. Отримання посвідки на проживання може зайняти тривалий час і вимагати значних фінансових витрат. Це може призвести до того, що багато українців змушені будуть шукати роботу в інших країнах або повернутися на батьківщину.

Раніше "Коментарі" писали, що у Словаччині почали діяти змінені правила реєстрації тимчасового захисту для українських біженців. Тепер для оформлення необхідно заздалегідь зареєструватися в інтернеті та обрати зручне відділення поліції у справах іноземців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини