Головна Новини Суспільство Біженці Європейська країна планує продовжити захист для біженців: на який термін
commentss НОВИНИ Всі новини

Європейська країна планує продовжити захист для біженців: на який термін

Норвегія може продовжити колективний захист для українців віком до 5 років

23 квітня 2024, 10:50
Поділіться публікацією:

Міністерство юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії запропонувало парламенту країни розширити тимчасовий колективний захист для українських біженців із трьох до п'яти років.

Європейська країна планує продовжити захист для біженців: на який термін

Норвегія може продовжити колективний захист для українців віком до 5 років.

Наразі, згідно з чинним законом, українці мають право на тимчасовий колективний захист, який надається на рік з можливістю продовження до трьох років. З урахуванням запропонованих змін перша група українських біженців, яка прибула до Норвегії у березні 2022 року, могла б перебувати в країні до 2025 року без необхідності переоформлення статусу. Ця зміна дає біженцям більше впевненості у своєму майбутньому, дозволяючи їм краще інтегруватися у суспільство.

Міністр юстиції та надзвичайних ситуацій Емілія Енгер Мель наголошує, що продовження терміну захисту необхідне для того, щоб уряд міг приймати обдумані рішення у мінливій міжнародній обстановці.

"З огляду на непередбачуваність ситуації в Україні, можливість продовжити дозвіл на два додаткові роки дозволить нам вибирати найкращі стратегії у зручний для нас час", — зазначила вона.

За словами уряду, запропоновані зміни торкаються всіх осіб, які потрапляють під тимчасовий колективний захист. Втім, на практиці вони застосовуватимуться переважно до українських біженців, враховуючи їхню велику кількість у Норвегії.

Пропозиція також передбачає можливість переходу до видачі звичайних дозволів на проживання до закінчення п'ятирічного періоду, якщо це вважатиметься доцільним. Це може означати більшу стабільність для біженців у довгостроковій перспективі.

Ця пропозиція ще має бути схвалена парламентом Норвегії, і її розгляд, ймовірно, викличе великі обговорення у суспільстві та політичних колах. Увага до процесів, що відбуваються в інших європейських країнах, також враховуватиметься при прийнятті остаточних рішень.

Нагадаємо, що останнім часом процес набуття статусу притулку для українців у Швейцарії значно ускладнився. Раніше встановлений режим, який дозволяв швидко та без бюрократичних затримок надавати захист, у 2024 році зіткнувся із серйозними проблемами. На початку року тривалість розгляду заяв зросла, і тепер кожному п'ятому заявникові відмовляють.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини