Головна Статті Суспільство Війна з Росією Колаборанти сьогодні, а завтра – герої України, які впливатимуть на суспільство після війни
commentss Cтатті Всі новини

Колаборанти сьогодні, а завтра – герої України, які впливатимуть на суспільство після війни

Громадська організація «Рух Чесно» веде Реєстр зрадників, але деякі з представлених у ньому осіб продовжують і можуть впливати на суспільно-політичне життя України.

13 вересня 2023, 23:30
Поділіться публікацією:
































Розмови про можливість нових виборів, незважаючи на бойові дії, що продовжуються, ставлять гостре питання про те, які люди і як впливатимуть на політичне життя країни. Можна не сумніватися, що основну роль відіграватимуть патріотичні сили, але нікуди не подінеться і деструктивна роль людей, які у той чи інший спосіб можуть бути пов'язаними з Росією і представлятимуть її інтереси.

Колаборанти сьогодні, а завтра – герої України, які впливатимуть на суспільство після війни

Окремі особистості реєстру зрадників від Рух Чесно, в яких є шанси в Україні

"Коментарі" на основі створеного громадським рухом "Чесно" Реєстру зрадників країни склали список колаборантів, які завдяки своєму особливому становищу можуть посісти місце у майбутньому політичному житті країни.

Ще у березні 2022 року "Рух Чесно" створив Реєстр зрадників України, до якого включили політиків, журналістів, суддів, священиків, правоохоронців та зірок, які шкодять національному суверенітету.

Чому та чи інша людина потрапляє до цього списку, в "Чесно" пояснюють відповідністю ряду обраних критеріїв, у тому числі участь у роботі окупаційних "влад", перехід на бік ворога, публічне виправдання агресії РФ тощо. Усе це підтверджується даними із відкритих джерел інформації.

За весь час існування Реєстру лише Олександр Дубинський оскаржив своє включення до нього та подав позов до суду.

Юрій Бойко – учасник реєстру зрадників

"Обличчя" проросійських політичних сил перебуває на волі і офіційно ні в чому не підозрюється. Хоча політик не вів бізнес з окупантами, проте виконував свою функцію політичної підтримки:

- будучи одним із керівників проросійського Опозиційного блоку не раз їздив до Росії, де зустрічався з російськими вищими чиновниками, наприклад, прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим та закликав до перевороту в Україні;

- пізніше, змінивши політичну силу, став одним із лідерів ОПЗЖ та критикував українську владу;

- на третій день агресії не посоромився відвідати пропагандиста Кремля Володимира Соловйова та разом іронізували над трагічною ситуацією в країні та наданням інформації українськими ЗМІ;

- пізніше знову спробував "перевзутися" і очолив депутатську групу, яка виступає "за мир".

Очевидно, це допомогло, принаймні, до списку підсанкційних осіб РНБО він наразі не потрапив.

Сергій Бубка – учасник реєстру зрадників

Відомий спортсмен може стати обличчям гасла, що пропагується, "спорт поза політикою", яким російські окупанти намагаються "примирити" світ з російською агресією, що він сам намагався робити ще в 2018-му році;

- з початком російської агресії Бубка виїхав з України як біженець і скаржився, що його родина так і не змогла залишити Донецьк;

- вже 2023-го року з'ясувалося, що фірма "Монблан", що належить Сергію Бубці та його брату Василю, з'явилася в російському реєстрі юридичних осіб і уклала мінімум 3 контракти на постачання пального для структур Росії. Зокрема, укладено угоду з так званим "республіканським реабілітаційним центром міністерства охорони здоров'я ДНР" майже на 100 тисяч рублів. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 111-2 КК у пособництві державі-агресору.

Однак поки що РНБО не звернула уваги на фірму Бубки і санкцій проти сімейного бізнесу не ввела.

Максим Бужанський – учасник реєстру зрадників

Народного депутата України від партії "Слуга народу" можна називати одним із "борців з українським нацизмом", про небезпеку якого він говорив із перших днів свого обрання, ще 2019-го року назвавши Майдан "нацистським":

- Продовжував цю "боротьбу" в наступному: — вже з початком російської агресії намагався просувати проросійські месенджі на різних медіамайданчиках; 


- у 2023-му році нардеп принципово відмовився говорити державною мовою, що зобов'язаний робити як держслужбовець, і став єдиним нардепом, який проголосував проти перенесення Дня Перемоги над нацизмом з 9го на 8е травня. Хоча політика і критикували однопартійці, але жодних реальних кроків проти відступника, на кшталт виключення з партії чи накладення інших санкцій, так і не було зроблено, що говорить про серйозних покровителів нардепа і високі шанси й надалі "боротися з нацизмом" в Україні на високих посадах у майбутньому. 

Олександр Дубинський – учасник реєстру зрадників

Ще один народний депутат, чиє прізвище звучить останнім часом особливо часто, потрапив до списку можливих зрадників, коли нібито допомагав Андрію Деркачу просувати "плівки Деркача", але працювати проти України почав ще раніше.

- за часів Майдану продукував фейки на користь тодішнього міністра з доходів та зборів Олександра Клименка;

- звинувачувався Офісом генпрокурора у несплаті податків та легалізації злочинних доходів;

- відмовився підписати звернення нардепів щодо позбавлення повноважень депутатів, обраних від проросійських партій;

- як і його колега Максим Бужанський, просував проросійські наративи про "український нацизм", щоправда, на відміну від Бужанського, все ж таки привернув увагу правоохоронців, які оголосили йому підозру у підробці документів при виїзді за кордон і взяли під домашній арешт.

Василь Ломаченко – учасник реєстру зрадників

Професійний боксер, який не перший рік просував наратив про "спорт поза політикою" та мир між Росією та Україною, яким "нічого ділити; 

- не раз виступав за дружбу з РФ, навіть після 24 лютого, підтримував Московський патріархат і ні словом не згадав агресії РФ навіть через півроку після її початку; 

- продовжив свою підтримку проросійської церкви в Україні боксер і 2023 року. 

Хоча позиція боксера і викликає невдоволення у суспільстві, уваги офіційної влади в особі РНБО та правоохоронців він поки так і не привернув, що дає йому шанси на вплив та просування "мирних" меседжів на користь Росії і після війни.

Сергій Льовочкін — учасник реєстру зрадників

Ще один колишній народний депутат України, котрий дотримується проросійських поглядів, конкурент Юрія Бойка за вплив в Опозиційному блоці та ОПЗЖ – до 2022 року легальних політичних структур, які підтримували РФ:

- ще у 2017 році був фігурантом антикорупційного розслідування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України;

- фінансував проросійські партії, до яких входив, та передвиборчу кампанію екс-президента США Дональда Трампа;

- під час війни самоусунувся від роботи в парламенті та поїхав до Європи.

І хоча РНБО наклала на політика персональні санкції ще 2021 року, якихось особливих незручностей йому це не завдає.  

Андрій Наумов – учасник реєстру зрадників

Колишній екс-глава Управління внутрішньої безпеки СБУ є, мабуть, найвищим зрадником у лавах спецслужб, який залишив Україну за години до вторгнення РФ:

- вже навесні СБУ відкрила провадження за звинуваченням його в держзраді, що виразилася у передачі даних про оборону України з білоруського спрямування;

- генерала було затримано влітку 2022 року на території союзної Росії Сербії, де він і перебуває під арештом за звинуваченням у відмиванні грошей.

Знаходження такої людини, що володіє важливою інформацією, як Андрій Наумов, на території Сербії залишає їй непогані шанси вийти на свободу і впливати на певні процеси в Україні.

Вадим Новинський – учасник реєстру зрадників

Народний депутат України від проросійських партій завжди заперечував участь росіян у боротьбі ще на Донбасі, а після прямої агресії дещо змінив свою політику:

- ще у 2020-му році висвячений у диякони УПЦ МП та виступав проти автокефалії української церкви;

- формально зосередившись на церковних справах, бізнесмен не втрачає можливості продемонструвати відданість російській стороні, наприклад, провівши службу у російській церкві у нейтральній Швейцарії.

Позиція Вадима Новинського не залишається непоміченою СБУ. Він підозрюється в пособництві агресору, але все ж таки залишається впливовим, а головне, що перебуває на волі у зручному "церковному" статусі.

Андрій Пальчевський – учасник реєстру зрадників

Колишній заступник міністра охорони здоров'я в уряді Миколи Азарова, а нині бізнесмен, блогер, телеведучий та політик-невдаха, Пальчевський спеціалізується на проросійській пропаганді в Україні:

- мав свою власну телепередачу на державному каналі "Дім", але по-справжньому розгорнувся на Ютуб-каналі іншого пропагандиста — Назара Діордиці, де звинувачував у розв'язанні війни не когось, а Британію, готову воювати "до останнього українця".

Останнім часом бізнесмен-блогер і аматор російського світу зник із громадського простору, що зіграє йому руку в майбутньому, коли про його роль перші місяці війни забудуть.

Тетяна Плачкова – учасник реєстру зрадників

Обрана до парламенту від проросійської ОПЗЖ, депутат була у складі делегації політсили, яка відвідала Москву 2020-го року, куди їздила навіщось домовлятися з окупантами. За ту поїздку Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за підозрою у держзраді. Вже під час війни Плачкова намагалася серед інших нардепів дезорганізувати роботу антикорупційних органів.

Зрештою вона склала депутатський мандат і зникла з громадського простору, а отже, як і Пальчевський, має шанси повернутись із майже чистою репутацією.

Андрій Портнов – учасник реєстру зрадників

Мабуть, непросто знайти іншу таку ж одіозну і певною мірою "непотоплювану" людину, як екс-заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича – Андрій Портнов. Залишивши країну 2014-го року, він повернувся до України 2019-го і встиг виграти суд про наклеп. За даними ЗМІ, протягом кількох років Андрій Портнов, начебто, вів підривну діяльність під псевдонімом Казбек, а громадські організації, пов'язані з Портновим,  відстоювали російські наративи про український нацизм. Але все це не завадило йому виїхати з України влітку 2023 року та навіть досі не потрапити під санкції від РНБО.

Вміння Портнова, як птахи Фенікс, воскресати, підвищує можливість його впливу у майбутньому.

Олександр Пузанов – учасник реєстру зрадників

Народний депутат України від проросійської ОПЗЖ та близький соратник Сергія Льовочкіна, задовго до російської агресії заперечував участь РФ у війні з Україною: 

- не визнавав української мови як єдиної державної;

- за 10 днів до агресії Росії, 12 лютого, залишив територію України, а після повернення разом з іншими членами ОПЗЖ увійшов до складу депутатської групи "За мир".

Вадим Столар – учасник реєстру зрадників

Ще один нардеп від ОПЗЖ, який фактично не з'являвся у Верховній Раді, хіба що з метою вирішення власних бізнесових питань у Києві, де він вважався "сірим кардиналом".

До початку вторгнення в Україну 24 лютого Столар залишив країну і мешкав спочатку у Франції, а потім в Об'єднаних Арабських Еміратах. Через деякий час, повернувшись назад, політик поспішив вийти з ОПЗЖ і приєднався до депутатської групи "Відновлення України", яка стала "притулком" для багатьох екс-членів проросійської політсили.

Втім, його повернення затьмарило інтерес Служби безпеки. Політика просили прояснити ситуацію з легалізацією коштів, які належать Віктору Медведчуку, звинуваченому в держзраді, та іншим підсанкціонованим особам.

З того часу депутат відкрив благодійний фонд, допомагає армії і, як стверджують ЗМІ, зблизився з владою.

Леонід Черновецький – учасник реєстру зрадників

Мер Києва з 2006 по 2012 роки ще під час перебування міським головою викликав масу нарікань, в основному через стан справ у столиці та антикорупційні розслідування.

У результаті він залишив Україну та живе у Грузії, ймовірно розраховуючи, що вона не видасть його нашій країні, яка оголосила Черновецького у розшук через зловживання владою. Вже під час російської агресії Леонід Черновецький виправдовував дії агресора, заявляючи, що він б'є лише по військових об'єктах. Також на своїй сторінці в соціальній мережі він заявив про необхідність визнати незалежність "ДНР" та "ЛНР", тим самим скоїв злочин згідно зі статтею 110 КК України – закликавши до зміни територіальних кордонів України. За останнє він отримав підозру від СБУ. Втім, екс-мер столиці небезпечний, як людина, яка вміє перемагати на виборах, що робив у Києві двічі, а головне – збереглася його команда, яка вміє це робити. Тож недооцінювати його здатність повернути собі вплив в Україні все ж таки не варто. Крім того, його син Степан та екс-зять В'ячеслав Супруненко володіють активами на території України та мають ресурси для впливу на громадсько-політичну діяльність країни.

Хоча зараз повернення впливу до когось із цих персонажів і здається неможливим, насправді старт нового політичного сезону, ситуація на передовій та навколо неї може вилитися у різні альянси та комбінації.

Нагадаємо, що Реєстр зрадників ведеться громадською організацією "Рух Чесно" з метою притягнення до відповідальності громадських діячів, які за оцінкою організації шкодять державному суверенітету, територіальній цілісності, економічній та інформаційній безпеці України.

Критерії для внесення людей до Реєстру є публічними, а їх перелік та обґрунтованість опубліковані на сайті організації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Mike666

22 жовтня 2023, 06:00

Ready to elevate your academic performance? Feel free to reach out for a free consultation. You can contact me at take my TEAS Pro to discuss your requirements and get a quote. Let’s work together to achieve your academic goals and overcome any writing challenges you may face. Visit: https://www.takemyteaspro.com/ and enjoy quality services.

Prometey

16 вересня 2023, 09:46

Як у нас люблять переводити увагу з найважливіших проблем на якісь дрібні. На мою думку, корупціонери, чиновники, що розподіляють по кишенях західні гроші - справжні колаборанти. Але не бачу кримінальної справи щодо крадія Рєзнікова або безпосередньо Зеленського чи Єрмака. Вони керують країною, вони призначають правила гри. Але чомусь відповідальності ні за що не несуть. Зате ми скрізь читаємо про співробітників ВЛК, ТЦК, та дрібних чиновників з колаборантами, які завдали шкоди набагато меншої, ніж верхівка влади.


Новини