Головна Статті Суспільство Скандали Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська
commentss Cтатті Всі новини

Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська

Бізнес-вумен Ольга Гутовська за безцінь могла купити активів 21 банку-банкрута, чим отримала доступ до даних тисяч українців.

21 грудня 2023, 10:40 comments1309
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У банківській сфері України скандали трапляються часто. Звісно, найгучніша – це справа про розкрадання з "Приватбанку" колишнім менеджментом 8,4 млрд грн. Але й у його "тіні" існують історії. Одна з них – купівля за безцінь активів 21 банку-банкрута. Основним фігурантом цього скандалу стала бізнес-вумен та юрист Ольга Гутовська. "Коментарі" розбиралися в деталях скандалу та того, як так вийшло.

Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська

Юрист Ольга Гутовська. Фото з відкритих джерел

Хто така Ольга Гутовська

Вперше в українському інформаційному просторі Ольга Гутовська з'явилася у 2019-му році як юрист, коментуючи одному з українських видань якраз справу "Приватбанку", який намагався повернути через Лондонський суд майже 2 млрд доларів, виведених раніше з фінустанови.

Цікаво, що в аналітичному сервісі YouControl дані про юриста Ольгу Гутовську датуються лише травнем 2023 року, коли вона стала адвокатом у Львівській області.

Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська - фото 2

Раніше, з 2012 по 2019 роки, пані юрист була помічником народного депутата України, лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока. А також займалася бізнесом через компанії "Енд пі Київ" та "Шандельєр груп" та керувала двома громадськими організаціями.

Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська - фото 3

Чоловік Гутовської був співробітником Державної податкової інспекції Ярослав Землянський, правда про доходи дружини останній у декларації у 2019-му році чомусь замовчав. Втім, якщо в той момент вона жила і працювала в Лондоні, це було зрозуміло.

За даними сайту СтопКор, у 2020 році Гутовська стала співвласником (75%) зареєстрованої в Лондоні компанії WWRT Limited зі статутним фондом всього в 5 фунтів стерлінгів.

Остання спеціалізується на пошуку та поверненні активів по всьому світу, так говорить сайт компанії в Інтернеті. Щоправда, ознайомитися з "портфоліо" фірми та її успішними діями неможливо, оскільки на сайті інформація відсутня.

Про успіхи компанії можна судити щодо виступів Ольги Гутовської в українських ЗМІ. Так, у червні 2022 року вона нібито домоглася арешту екс-банкіра Сергія Тищенка, власника "Фортуна-банку" у справі про шахрайство, причому зробила це в Лондоні. А вже через 3 тижні бізнесмена затримали в Лондоні, про що повідомляли "Коментарі".

Сам банк "Фортуна", який мав проблеми з 2014 року, офіційно був визнаний банкрутом ще в лютому 2017 року. І хоча офіційно 99,5% банку належали матері пана Тищенка Мотроні Тищенко, Сергій гарантував частину кредитів фінустанови особисто, тому пізніше через суд домагався вже банкрутства себе як фізособи.

За фабулою справи Сергій Тищенко та його дружина Олена звинувачувалися у виведенні з банку "Фортуна" 100 млн дол, а позивачем у справі була WWRT, яка, ймовірно, діяла на користь якогось замовника. Принаймні так можна було б подумати, якби не один факт, про який стало відомо майже через 1,5 року.

У чому звинувачують Ольгу Гутовську

У грудні 2023 року журналісти проєкту СтопКор поспілкувалися з колишньою дружиною Сергія Тищенка, Оленою, та провели розслідування діяльності Ольги Гутовської.

За словами Олени Тищенко, діяльність Ольги Гутковської спрямована на купівлю за безцінь пакета боргів низки українських збанкрутілих банків. Власне, саме WWRT Limited інша компанія — "Стар Інвестмент Ван" переуступила пакет боргів низки українських збанкрутілих банків, які свого часу сама придбала лише за 0,03% від загальної вартості всіх кредитів та застав.

"І ось коли вони вже оформляли переуступку, чітко виявився цей намір. Тому що вони відступили права лише за кредитами. А заставу "Стар Інвестмент Ван" залишив собі. За законами як України, так і будь-якої іншої країни, таке неможливо. Тому що застава забезпечує виконання основного зобов'язання. Вона йде виключно у прив'язці до кредиту. І тим, що вони залишили собі заставу, а фірмі WWRT скинули кредити, вони вже показали, що це фактично одні й ті самі люди".

Справді, за даними YouControl, в Україні працює ТОВ "Стар інвестмент ван", яка офіційно займається нерухомістю. У той же час, як випливає з деяких судових рішень, компанія часто купує майно боржників у різних банків. Власне, до зміни з 31 березня 2023 року виду діяльності на "оренду житла" компанія мала основним кодом економічної діяльності 82.91 "Діяльність агентств зі стягнення боргів та бюро кредитних історій".

Гучний скандал у банківській сфері. Фігурант – Ольга Гутовська - фото 4

Офіційно, сама ТОВ "Стар інвестмент ван" належить чеській компанії ТОВ "Стар інвестмент цезет ван", а власник у неї — громадянин Люксембургу Ерікс Мартіновськсіс.

Разом з тим, існують кілька кримінальних справ, за якими, як стверджують ЗМІ, як підозрювана проходить Ольга Гутовська.

Слід звернути увагу, що діяльність "Стар інвестмент ван" та WWRT Limited може стосуватися кожного українця, оскільки в придбаних фактично дешево портфелях є і безліч звичайних кредитів простих громадян. І той, хто викупив цей "лот", отримав доступ до їхніх особистих даних.

Таким чином, компанія "відомого міжнародного юриста", яка стала адвокатом лише пів року тому, і про фірму якої немає жодної виразної інформації навіть на сайті компанії, може отримати у свої руки дані про тисячі або навіть десятки тисяч українців, які заборгували за кредитами 21 банку. Куди підуть після цього персональні дані дуже важливе питання, особливо в умовах війни, що триває.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини