Головна Статті Суспільство медицина Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні

ЗМІ повідомляють, що радник глави Офісу Президента Михайло Пасічник відповідає за вакцинацію українців

19 січня 2021, 14:45 comments1069
Поділіться публікацією:

Інформація про те, що в Китаї виявлений новий вірус, з'явилася на сайті МОЗ в останній день 2019 року. Але уваги на неї ніхто не звернув. Минуло всього кілька місяців — і про вірус заговорили всі, а світ зіткнувся з першим глобальним локдауном за всю свою історію.

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні

Михайло Пасічник. Фото: fakty.ua

І хоча до цих пір багато дискутують про те, яка модель реакції краще, як знайти баланс між збереженням економіки і життєздатності медичних систем, ясно одне: повернутися до нормального життя країни зможуть лише після проведення масової вакцинації.

Розвиненим країнам знадобилося близько року, щоб розробити, протестувати, схвалити і почати застосовувати covid-вакцини з грудня 2020 року. Серед лідерів виявилися Ізраїль, ОАЕ, Бахрейн, Великобританія і США. У другій п'ятірці — Італія, Німеччина, Китай, Росія і Франція. Статистику вакцинації в світі відстежує Our World In Data.

Україна виявилася "поза рейтингом", як і більшість країн Африки, де вакцинація ще навіть не почалася. В уряді обіцяють вакцинувати половину українців за 2 роки, але якщо подивитися на план — стає зрозуміло, що якщо ви не медик / поліцейський / працівник сфери забезпечення життєдіяльності та безпеки держави і не в групі ризику — то в перспективі декількох років вам не світить нічого. Найкраще, що пропонує влада — це китайська вакцина Sinovac Biotech за ціною від 500 гривень за дозу (а їх, нагадаємо, потрібно 2). Причому без конкретних дат поставок в клініки / аптеки і з низькою ефективністю самої вакцини.

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні - фото 2

Унікальний український шлях

Тому немає нічого дивного в тому, що співвітчизники вирішили не витрачати роки на туманну перспективу офіційної вакцинації і почали шукати обхідні шляхи. У перші дні нового року видання "Страна. Юа" повідомило, що в київській приватній клініці "Меділенд" нібито заможним клієнтам пропонують вакцину BioNTech / Pfizer. Прозвучала гучну заяву Володимира Зеленського про те, що підпільна вакцинація є неприпустимою, і правоохоронні органи ведуть розслідування.

Поки СБУ з'ясовують обставини, журналісти повідомляють про нові деталі цієї історії. За даними "Главком. Юа ", власник клініки" Меділенд "Віктор Капустін нібито давно знайомий з радником глави Офісу Президента Михайлом Пасічником. У матеріалі видання "Главком" зазначається, що саме він може курирувати питання вакцинації українців.

За даними "Главком. Юа ", в 2006 році Капустін (на той момент керівник державного "Укрексімбанку") нібито відкрив кредитну лінію на 40 млн євро мережі аптек "Фалбі", власником якої був Пасічник. Проте мережа розорилася, а держбанку довелося з боями і судами повертати борги. За словами нинішнього голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, мережа Пасічника винна банку 1 млрд гривень.

Про Пасічника та етапи його яскравої біографії ЗМІ писали неодноразово протягом багатьох років. Перша важлива деталь — Пасічник гомеопат. Під час роботи в системі охорони здоров'я він навіть видав підручник для студентів-фармацевтів під назвою "Практикум за технологією гомеопатичних препаратів" і захистив дисертацію на тему "Створення гомеопатичного лікарського засобу на основі отрути бджолиної".

Як повідомляло видання "Фарма. Нет", аптеки "Фалбі" Пасічник міг використовувати для продажу подібних препаратів, рекламуючи дивовижні можливості альтернативної медицини. Хоча Всесвітня організація охорони здоров'я і навіть український МОЗ називають гомеопатію в кращому випадку безглуздою тратою грошей на ефект плацебо, а при серйозних захворюваннях — і зовсім небезпечним заняттям.

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні - фото 3

500% на закупівлі препаратів

Науковій кар'єрі і бізнесу гомеопата Пасічника дуже допомагала близькість до керівних посад в Міністерстві охорони здоров'я. Він займав пост заступника держсекретаря, головного державного інспектора з контролю якості лікарських засобів, заступник міністра і двічі очолював Державну службу лікарських засобів і виробів медичного призначення. Саме з цією посадою пов'язані найбільш скандальні глави біографії Пасічника.

За даними видання "Аргументи і факти", під час перебування на посаді в 2002-2003 роках Пасічник лобіював закупівлю ліків за рахунок держбюджету у "правильних постачальників". Як з'ясувало в ході перевірки Контрольно-ревізійне управління, до Переліку ліків, що закуповуються державою, потрапляли лише постачальники товарів, дистриб'ютором яких була аптечна мережа "Фалбі". У інших не було шансів отримати держзамовлення. Причому закуповувалося все з шаленою накруткою.

Масштаби події були настільки великі, що у Верховній Раді в 2005 році створили слідчу комісію. Фрагмент з її звіту публікує видання "АіФ":

Надані КРУ і Рахунковою палатою України результати перевірок свідчать про страхітливі багатомільйонні втрати бюджетних коштів, їх нераціональне використання, що ставить під загрозу виконання централізованих державних програм по боротьбі з туберкульозом, онкологічними захворюваннями і СНІДом... Переслідуючи власні інтереси, пан М.Ф. Пасічник активно лобіював включення до Переліку лікарських засобів тих виробників, дистриб'ютором яких була фармацевтична компанія "Фалбі" (співзасновником якої він є), блокуючи потрапляння в цей перелік лікарських засобів її конкурентів. Для цього він навіть ввів в робочу групу, яка готує доповнення до Переліку, представників фармацевтичних компаній, дистриб'ютором яких є компанія "Фалбі".

Як з'ясувала комісія, що купуються під контролем Пасічника препарати обходилися державі уп'ятеро дорожче їхньої ринкової ціни, при цьому якість не відповідала нормативам — ні за зберіганням, ні за термінами придатності. Ось ще одна витримка зі звіту парламентської комісії, за даними "АіФ":

"Факти поставок лікарських засобів "Фалбі" з меншим терміном придатності, ніж це передбачалося в тендерній документації, недотримання вимог їх зберігання і т.д. — все це чомусь ніяк не впливало на процес визнання даної фармацевтичної компанії переможцем тендерів у МОЗ України... Таким чином, правовий аналіз вищенаведених фактів дає підстави вважати, що в діях високопосадовців Міністерства охорони здоров'я України вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України".

Далі Пасічнику вдалося уникнути кримінальної відповідальності, але з МОЗу довелося піти. Тим часом, мережа гомеопатичних аптек "Фалбі", яка на піку зростання мала понад 250 точок продажів і за кредит "Укрексімбанку" побудувала власний логістичний центр у Київській області, збанкрутувала.

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні - фото 4

"Кодеїновий скандал"

Але Пасічнику знову вдалося повернутися на держслужбу. У 2014 році він повторно сів у крісло керівника Державної служби лікарських засобів. За даними "РБК-Україна", повернення міг пролобіювати Петро Багрій, якого називають одним з найбільших гравців фармацевтичного ринку України. Багрію, серед іншого, належить одеський завод "Інтерхім" — найбільший виробник кодеїнових препаратів в країні.

Кодеїн часто використовується як компонент ліків від кашлю — причому не як реальні ліки, а для пом'якшення симптомів. Але справа в тому, що з нешкідливих на вигляд таблеток нескладно навіть в домашніх умовах виготовити синтетичний наркотик дезоморфін, відомий в наркоманських колах як "крокодил". Цей наркотик в 5 разів більш токсичний за морфін, викликає швидке звикання і руйнує імунну систему, судини і печінку. Якщо у героїнщиків є шанс прожити з вживанням наркотика 5-7 років, то з "крокодилом" все закінчиться набагато швидше — всього за 1-2 роки. А для виготовлення однієї дози достатньо блістера з 10 недорогих таблеток.

Але, незважаючи на це, глава Держлікслужби Пасічник дає добро на вільний продаж кодеїновмісних препаратів. Виробник кодеїнових таблеток "Кодтерпін" Петро Багрій отримує прибутки.

Паралельно з цим Пасічник дозволив продавати в Україні індійський "Кофекс" — так, знову з кодеїном. Проблема "Кофекс" полягала ще в тому, що компанію-виробника "Дженом Біотек" ловили на недотриманні міжнародних правил виробництва лікарських препаратів (сертифікат відповідності GPM). Індійців навіть підозрювали у підробці сертифікату, тому вхід на український ринок для них закривали.

В кінці 2014 року за Кабміном стояли пікети з вимогою звільнити Пасічника. У 2015 році йому знову довелося залишити посаду в МОЗі. Але, як бачимо, це не кінець історії.

Від гомеопатії до «унікальної української вакцини»: як заробляють на коронавірусі в Україні - фото 5

"Унікальна українська вакцина"

У відкритих джерелах немає інформації про те, як Пасічник отримав статус радника глави ОП Андрія Єрмака. Також невідомо, наскільки президент в курсі, хто отримав роботу на Банковій.

За словами джерел з ОП, саме гомеопату Пасічнику зі скандальними фактами з біографії доручено курирувати питання придбання вакцин від коронавірусу і вакцинацію всієї країни.

Крім скандалу з "Меділендом", Пасічник встиг засвітитися в історії з "унікальною українською вакциною", на розробку якої повинні були виділити 150 млн грн з бюджету, і тестуванням "унікальних українських препаратів" від коронавірусу. "Україна — потужна фармацевтична держава", — відповідав Пасічник наполегливим журналістам.

Але ні "унікальної вакцини", ні "унікальних ліків" країна так і не побачила. А історія з підпільною вакцинацією VIP-клієнтів "Меділенда" зазвучала голосніше після того, як "Українська правда" змогла отримати у СБУ перші результати розслідування. За даними видання, замість вакцини BioNTech / Pfizer людям вводили "отруєні або сильнодіючі лікарські засоби".

У підсумку, країна сидить в черговому карантині, затягуючи пояса, втрачаючи клієнтів, зарплати і прибутки. Цілі галузі економіки заморожені на невизначений час. Малий і середній бізнес рахує збитки і згортається.

Так, пандемія коронавірусу за рік вбила майже 21 тис українців — це більше, ніж втрати військових і цивільних за 7 років війни з Росією. Так скільки ще має померти українців, щоб нагорі зрозуміли: пора рятувати країну? Схоже, питання риторичне.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини