Головна Статті Суспільство медицина Один рік життя з коронавірусом: хронологія подій в Україні та світі
commentss Cтатті Всі новини

Один рік життя з коронавірусом: хронологія подій в Україні та світі

Офіційно перший випадок зараження коронавірусом зафіксований 31 грудня 2019 року. Але є дані, що перші випадки зараження були набагато раніше - в середині листопада минулого року

17 листопада 2020, 19:12
Поділіться публікацією:

Рік тому, 17 листопада 2019 року у світі був зафіксований перший випадок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19. Правда, тоді ні лікарі, ні сам хворий про це не знали.

Один рік життя з коронавірусом: хронологія подій в Україні та світі

Перші випадки зараження коронавірусом

У доповіді, опублікованій в South China Morning Post, говориться, що китайська влада виявила щонайменше 266 осіб, які заразилися вірусом минулого року і перебували під наглядом лікарів. За їхніми даними, саме 17 листопада 2019 року був зафіксований перший випадок – за кілька тижнів до того, як влада оголосила про появу нового вірусу.

Китайський уряд піддався широкій критиці за спроби приховати спалах захворювання в перші тижні. Влада Китаю використала репресії проти лікарів, які намагалися попередити колег про новий вірус, схожий на ГРВІ, який з'явився в місті Ухань, провінції Хубей.

За даними видання Guardian, які ЗМІ не змогло перевірити, 55-річний житель провінції Хубей міг бути першою людиною, яка заразилася COVID-19. Протягом приблизно одного місяця після цієї дати щодня стали з'являтися повідомлення про 1-5 нових випадків захворювання, а до 20 грудня було зареєстровано 60 підтверджених випадків захворювання.

В офіційних заявах китайського уряду Всесвітній організації охорони здоров'я повідомлялося, що перший підтверджений випадок захворювання був діагностований 8 грудня 2019 року. Лікарі, які намагалися підняти тривогу з приводу нового захворювання в кінці грудня, отримали догану. Влада публічно не визнавала факт передачі вірусу від людини до людини до 21 січня.

Джонатан Майєр, почесний професор кафедри епідеміології Вашингтонського університету, сказав, що цілком можливо, що випадки захворювання були вже в середині листопада. На його думку, є кілька варіантів розвитку подій: коли стали з'являтися нові випадки зараження коронавірусом, ще не було відомо, що саме це за хвороба; або влада розуміла, що за хворобу, але відмовлялися визнавати її. На думку Майєра, ніхто і ніколи не дізнається, хто насправді став першим хворим на COVID-19. Станом на сьогодні офіційно визнали, що вірус бере початок з китайської провінції Хубей.

Офіційне визначення

Офіційно Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) повідомили про нове захворювання 31 грудня минулого року. Тоді повідомлялося, що в місті Ухань в Китаї стала зростати кількість хворих на атипову пневмонію невідомого походження. 7 січня 2020 року влада країни заявила, що збудником захворювання є новий коронавірус, який отримав тимчасову назву "2019-nCoV". 

Коронавіруси – велике сімейство вірусів, здатних викликати різні захворювання – від звичайної застуди до більш серйозних станів. Новий коронавірус – nCoV) – це новий штам коронавірусу, який раніше не виявлявся у людей. У подальшому захворювання, що викликається цим новим вірусом, отримало назву "COVID-19".

11 березня 2020 року нові випадки зараження коронавірусом стали фіксувати за межами Китаю. Тоді генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус заявив, що захворювання підпадає під характеристики пандемії. Тоді вже було відомо про 118 тис. випадків захворювання в 114 країнах світу. Згідно з офіційними даними на той момент коронавірус став причиною смерті 4291 людини.

Вже в середині березня епіцентром захворювання стала Європа, де налічувалося понад 40% від загальної кількості хворих. До кінця квітня в регіоні вже було зареєстровано понад 63% від загальної кількості смертей через коронавірус.

Статистика коронавірусу 17 листопада

Станом на сьогодні кількість випадків зараження коронавірусом у всьому світі перевищила позначку в 55 млн осіб. Крім того, понад 1,33 млн осіб по всьому світу померли через ускладнення, викликані COVID-19. У той же час вже одужали понад 38,64 млн осіб. Активних хворих офіційна статистика налічує понад 15,55 млн. Про це свідчать дані Ресурсного центру коронавірусу Джона Хопкінса

Кілька губернаторів США вжили заходів щодо обмеження зборів і загалом ввели обмеження на пересування людей у містах. Штати Нью-Джерсі, Каліфорнія, Айова та Огайо оголосили про нові заходи після того, як минулого тижня в США було зареєстровано понад 1 мільйон нових випадків захворювання COVID-19.

Південна Корея також вводить більш жорсткі обмеження, оскільки вона попереджає про можливу нову кризу через COVID-19. Громадські збори чисельністю понад 100 осіб будуть заборонені, релігійні служби та аудиторія на спортивних заходах обмежена на 30%, а об'єкти підвищеного ризику повинні будуть збільшити відстань між гостями.

У той же час в Індії кількість нових хворих коронавірусом знизилася до найнижчого рівня з середини липня, коли було зареєстровано 29 163 нових випадки за добу. Але експерти попередили, що через місцеве свято Дівалі, яке в Індії відзначатимуть у найближчі вихідні, кількість нових випадків зараження знову може почати стрімко зростати.

Влада Німеччини погодилася відкласти прийняття рішення про подальші заходи щодо блокування до 25 листопада.

Французькі органи охорони здоров'я сьогодні повідомили про 9406 нових випадків захворювання COVID-19 – це найнижчий показник за один день більш ніж за місяць.

Ситуація в Україні

Протягом останнього місяця коронавірус став стрімко поширюватися в Україні, що стало причиною для занепокоєння з боку влади. Не оминула хвороба і перших осіб держави. Так, 9 листопада стало відомо, що на коронавірус захворів президент Володимир Зеленський. Того ж дня про аналогічний діагноз повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Ще через два дні COVID-19 діагностували у спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

На тлі зростання захворюваності влада вживає заходів у вигляді карантинних обмежень, які не завжди подобаються жителям нашої країни. Одним з останніх став карантин вихідного дня, який уряд погодив під час засідання минулого тижня. Його суть полягає в тому, що на вихідних в країні повинні працювати тільки продовольчі магазини, аптеки і ветеринарні аптеки. Але представники малого та середнього бізнесу категорично розкритикували таке рішення. Деякі з них все ж працювали у вихідні, але за підсумком багато хто отримав штрафи. Сьогодні Верховна Рада розглядала постанову про скасування карантину вихідного дня, але більшість депутатів рішення не підтримали і швидше за все, воно буде діяти як мінімум в найближчі вихідні.

За минулу добу на коронавірус захворіло 11 968 осіб. Згідно з даними РНБО, зараз в країні коронавірусом хворіє майже 300 тис. осіб, ще у понад 637 тис. є підозри на наявність захворюваності.

Пандемія вже забрала життя 9856 жителів нашої країни, 159 з них за минулу добу. У той же час побороти вірус вдалося 250 983 українцям, з них 6786 осіб видужали за минулу добу.

Найбільше COVID-19 продовжує атакувати столицю України (+1143 захворілих за добу), Дніпропетровську (+808 за добу) і Черкаську (+755 за добу) області. Понад 600 нових випадків захворювання також зареєстрували в Одеській, Київській, Запорізькій та Полтавській областях. Найменша кількість хворих зафіксована у Кіровоградській (+43 особи за добу) та Луганській (+46) областях.

Вакцина проти коронавірусу

У понеділок, 16 листопада, американська біотехнологічна компанія Moderna заявила, що її вакцина проти коронавірусу ефективна на 94,5%, що робить її другою вакциною в Сполучених Штатах, що має приголомшливо високий відсоток успіху. 

Головний інфекціоніст в США Ентоні Фаучі заявив, що вакцинації цим препаратом можуть почати робити вже в другій половині грудня поточного року. Очікується, що вакцинація розпочнеться з груп високого ризику і буде доступна для решти населення наступної весни.

Крім того, минулого тижня Pfizer оголосила, що ранні дані показують, що її вакцина більш ніж на 90% ефективна проти цієї хвороби. Компанія запустила пілотну програму постачання своєї вакцини проти COVID-19 до чотирьох американських штатів. Але з вакциною все виявилося не так просто – транспортувати і зберігати її необхідно при температурі -70 градусів Цельсія.

У дослідженні Moderna 15 тис. учасників отримали плацебо, яке являє собою ін'єкцію фізіологічного розчину, що не надає ніякого ефекту. Протягом декількох місяців у 90 з них діагностували COVID-19, причому у 11 розвинулися важкі форми захворювання.

Ще 15 тис. учасників отримали вакцину, і тільки п'ятеро з них заразилися коронавірусом, при цьому ніхто з них не хворів у важкій формі.

Компанія стверджує, що її вакцина не мала серйозних побічних ефектів. Невеликий відсоток тих, хто отримував її, відчував такі симптоми, як болі в тілі і головні болі.

Moderna планує звернутися до управління з контролю за продуктами і ліками США за дозволом на використання своєї вакцини незабаром після того, як в кінці цього місяця вона накопичить більше даних про безпеку.

Фаучі каже, що він очікує, що перші щеплення проти COVID-19 почнуться в другій половині грудня, а не на початку наступного місяця.

У компанії повідомляють, що спочатку вакцини не вистачить для всіх людей. Найбільш пріоритетні групи, до яких належать працівники охорони здоров'я, люди похилого віку та люди з супутніми захворюваннями, отримають вакцину в першу чергу.

Вакцини Pfizer та Moderna мають подібні результати, оскільки вони використовують ту саму техніку для активації імунної системи організму. Вакцини доставляють месенджерну РНК, або мРНК, яка є генетичним рецептом для створення шипів, які сидять на вершині коронавірусу. Після ін'єкції імунна система організму виробляє антитіла до спайок. Якщо вакцинована людина згодом піддається впливу коронавірусу, ці антитіла повинні бути готові атакувати вірус.

Зараз жодна вакцина на ринку не використовує мРНК. Дослідження мРНК почалися за багато років до нинішньої пандемії.

На відміну від вакцини Pfizer, вакцина Moderna може зберігатися при температурі -20 градусів за Цельсієм. Інші вакцини, наприклад проти вітряної віспи, повинні зберігатися за такої ж температури.

Це означає, що вакцина Moderna може зберігатися в морозильнику, який доступний в більшості кабінетів лікарів і аптек. Ще однією перевагою вакцини Moderna є те, що її можна зберігати в холодильнику протягом 30 днів, тоді як Pfizer може протриматися в холодильнику всього п'ять днів.

У серпні Moderna заявила, що вартість вакцини буде на рівні 32 до 37 дол. за дозу. Водночас оптовим покупцям планували продавати вакцину дешевше. Остаточна вартість вакцини поки не відома. Moderna повідомила, що розраховує отримати приблизно 20 мільйонів доз вакцини, готових до відправки в США до кінця року, і прагне наростити виробництво Від 500 мільйонів до 1 мільярда доз по всьому світу в 2021 році.

Зазначимо, у Міністерстві охорони здоров'я розповіли, коли хвиля пандемії коронавірусу в Україні піде на спад. У відомстві підкреслили, що обов'язковою умовою для досягнення позитивного результату в епідеміологічній обстановці по Україні є карантин вихідного дня. Він допоможе утримувати рівень хворих на цифрі 11-12 тисяч, а в подальшому і знизити цю кількість. За словами глави МОЗ Максима Степанова, виходячи з міжнародного досвіду, при дотриманні всіх необхідних умов, падіння рівня щоденної захворюваності від 15% до 20% відбудеться вже через два тижні, виходячи з того, що інкубаційний період коронавірусної хвороби у середньому триває саме стільки. 

Нагадаємо, в Міжнародному валютному фонді вважають, що країни з низьким рівнем доходу зіткнуться з наслідками пандемії коронавірусу, які можуть звести нанівець успіхи в питаннях боротьби з бідністю, яких вдалося досягти протягом останніх 7-10 років. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Irina

26 листопада 2020, 06:23

Я думаю, что "корона" появилась в Украине гораздо раньше, чем в апреле. Я в феврале переболела та-а-аким гриппом, что обычным его назвать нельзя: кашель и трясло, как в бетономешалке))))

Irina

26 листопада 2020, 06:23

Я думаю, что "корона" появилась в Украине гораздо раньше, чем в апреле. Я в феврале переболела та-а-аким гриппом, что обычным его назвать нельзя: кашель и трясло, как в бетономешалке))))


Новини