Головна Статті Суспільство медицина Куди подівся грип: як діагностують різні хвороби в Україні на фоні пандемії COVID-19
commentss Cтатті Всі новини

Куди подівся грип: як діагностують різні хвороби в Україні на фоні пандемії COVID-19

Цьогоріч у нашій країні діагностують відносно мало випадків захворювання на грип та ГРВІ. «Коментарі» розбиралися, як на це вплинув коронавірус

7 квітня 2021, 20:27
Поділіться публікацією:

Грип в Україні почав зникати ще наприкінці березня 2020 року, коли до нас докотилася пандемія COVID-19. До того часу (починаючи з грудня 2019 року) українські вірусологи встигли "наловити" випадки цієї хвороби – відтестувати, виділити, відправити у два світові центри грипу, дізнатися генетичну структуру тощо. Відтоді ще один епідсезон грипу в Україні вже добігає кінця, а самого грипу досі нема.

Куди подівся грип: як діагностують різні хвороби в Україні на фоні пандемії COVID-19

Захворювання на грип в Україні

Новина про те, що епідеміологічний поріг захворювань на грип та ГРВІ перевищено, виявилася наслідком суми результатів – адже "інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно з новою коронавірусною інфекцією, становить 661,7 на 100 000 населення, що на 37,0% більше епідемічного порогу, розрахованого для України". Насправді ж, власне випадків грипу серед них дуже мало, і вірусологи цим даним довіряти не поспішають – кажуть, що без виділеного вірусу є підстави для сумнівів.

Куди подівся грип: як діагностують різні хвороби в Україні на фоні пандемії COVID-19 - фото 2

Скріншот з інформаційного бюлетеня Центру громадського здоров’я "Грип та ГРВІ в Україні" 

Як так сталося – розбиралися "Коментарі".

Версія 1. Грип зник, бо лікарі мотивовані діагностувати коронавірус

Ця версія популярна в соцмережах, і не лише серед прихильників конспірологічних теорій – усі ми пам’ятаємо версію, що "коронавірус, перетинаючи кордон України, перетворюється на ГРВІ". Проте хоча ми давно звикли, що наші лікарі можуть виставляти діагноз, керуючись "лінією партії", цього разу звинувачувати їх у підтасовуванні діагнозів не випадає: зникнення грипу – загальносвітова тенденція. 

Коли торік сезон грипу закінчився в Північній півкулі, він почався в Південній, проте, наприклад, у ПАР за літо протестували до 1500 зразків хворих на респіраторну патологію і не знайшли жодного випадку захворювання на грип. Потім знову настав час Європи, США й Канади. Ситуація склалася дивна: навіть якщо швидкий тест показує грип, ПЛР його не підтверджує. Особливо показовим є приклад США – і тому, що країна велика, і тому, що тестують у ній багато, причому водночас на SARS-CoV-2 і на дві групи грипу – А й Б. За даними американської служби CDC, у США діти практично перестали помирати від грипу. Та й сама захворюваність на цю хворобу цього року у США "підкачала" – наразі це 0,25% населення країни. Для порівняння: на COVID-19 захворіло вже понад 30 млн американців, тобто майже кожен десятий. 

Хоча проблеми з діагностикою в Україні справді є, але цього разу вони працюють радше в інший бік. Власне, дані Центру громадського здоров’я дехто тлумачить саме так.

"Це може бути РСВ, недіагностований коронавірус (особливо у сільській місцевості, де ніхто тестів не проводить, і людина не потрапляє до лікарні – їй і пишуть "ГРВІ", і вона опиняється у загальній статистиці). Тому у нас і виходить грип, якого немає", – говорить Алла Мироненко, доктор медичних наук, професор, лікар-вірусолог, завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій ДУ "Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України".

Версія 2. Обмежувальні заходи, вжиті проти коронавірусу, виявились ефективними проти грипу

Власне, список обмежувальних заходів проти нової інфекції дублював  той, що уже вироблений за роки зіткнення з грипом. Якщо всі сидять удома, а надвір виходять лише в масках – грип не має шансів поширитися.

Єдине, що ламає стрункість цієї теорії, – це те, що інші ГРЗ при цьому нікуди не зникли.

"Діти хворіють на ГРЗ. Тобто інші віруси є, просто саме грипу немає. Може, ці засоби ефективні не проти них, може, вони більше циркулюють саме через дітей, а діти не ходять у масках… Але ж грип також циркулює в оточенні, де немає масок!" – говорить Андрій Волянський, доктор медичних наук, лікар-імунолог і вакцинолог.

Версія 3. Грип побороли вакцинацією

Торік українців активно закликали вакцинуватися проти грипу. І люди, налякані перспективою хворіти водночас і на грип, і на коронавірус, почали шикуватися в черги на щеплення. Проте якраз досвід нашої країни й може показати, що грип у цьому сезоні зупинила аж ніяк не вакцинація: раніше в Україні вакцинувалося проти грипу приблизно 0,5% населення, а зараз цей показник сягнув 1,5%. Зрозуміло, що, хоч це і втричі більше, ніж раніше, ситуацію така цифра переламати не могла.

Версія 4. Грип і коронавірус "ділять ринок"

Теж популярна теорія. Вона полягає в тому, що завдяки вакцинації та непродуманому лікуванню медики ослабили грип, а оскільки природа не терпить порожнечі, на його місце вирвався більш молодий та енергійний претендент – SARS-CoV-2. Виносячи за дужки можливі причини такого повороту сюжету (адже досі не відкинули версії про можливе штучне походження нинішнього коронавірусу, причому до цієї думки схиляються деякі українські науковці), слід констатувати, що збоку ситуація виглядає саме так: коронавірус виявився більш агресивним, і грип був змушений відступити.

"Наразі коронавірус справді більш агресивний, але вони не ділять людство – хто зміг щось підчепити, те й отримав", – вважає Андрій Волянський.

Натомість версію про такий "переділ ринку" підтримує професор Алла Мироненко.

"Коли віруси конкурують за одні й ті самі клітини дихального епітелію, то зрозуміло, що коли туди вже потрапив один збудник, то почне виділятись інтерферон, тобто власний противірусний білок, який перешкоджає потраплянню іншого вірусу в цю клітину. Це біологічний закон. Тому якщо людина вже інфікована коронавірусом, то вона може бути водночас інфікованою грипом", – стверджує вона.

Грип повернеться

Хай там як, усі експерти одностайні в тому, що грип відступив не назовсім. Нинішній епідсезон до літа закінчиться, хоча можуть бути поодинокі випадки. Наприклад, у серпні хтось привезе грип з Індонезії чи Таїланду, тут його пролікують, і поширення не буде, адже немає сприятливих умов для вірусу. А ось коли взимку ввімкнуть опалення, люди перестануть відчиняти вікна і намагатимуться не виходити з дому…

Грип повернеться, тому що люди не можуть усе життя носити маски й нікуди не виходити, вважає Андрій Волянський. Вакцинолог наголошує, що не можна піддаватися спокусі довіку не контактувати зі збудником грипу – адже це нормальне середовище, на життя в якому розрахований людський організм.

"Грип восени буде більш активний, ніж у минулому сезоні. Оскільки закінчиться ізоляція (я впевнений, що восени вона закінчиться, бо буде хвиля коронавірусної хвороби, але менш інтенсивна), то приблизно у листопаді знову з’явиться грип. Кількість же вразливого населення до нього зросла – передусім за рахунок дітей, які народилися за ці два роки,  не отримали щеплень й не контактували з грипом", – переконаний Андрій Волянський. 

З ним погоджується й Алла Мироненко: "Коронавірус до осені скине оберти – відсотків 70 населення в тій чи тій формі вже перехворіли. А у грипу завжди є великі шанси. Серед водоплавних перелітних птахів – колосальна кількість вірусів,  у свиней також є віруси, схожі на людські. Тобто, є тваринний резервуар, а "святе місце порожнім не буває". Отож поповнювати популяцію вірусів, які все одно будуть полювати на людей, є звідки", – пояснює Алла Мироненко.

Нагадаємо, у Центрі громадського здоров'я розповіли, які симптоми допоможуть визначити те чи інше захворювання, і дали поради, як уникнути важкого протікання недуг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Любов

1 травня 2021, 11:56

Гарна і потрібна інформація. Пророблена велика робота автором.


Новини