Головна Статті Суспільство медицина Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання
commentss Cтатті Всі новини

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання

Закон зобов’язує владу забезпечувати громадян своєї країни захисними масками, але на ділі не все так однозначно

1 квітня 2021, 19:22
Поділіться публікацією:

Карантин на фоні пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні триває другий рік. І найпомітнішим його проявом є масковий режим. Було б цілком логічно, якби Кабінет міністрів України, забороняючи перебування без засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) під страхом штрафів (від 170 до 255 грн), водночас забезпечував громадян такими засобами для виконання цих вимог. Тим більше чинне законодавство зобов’язує державу це робити. Але, як ми бачимо, щось із самого початку пішло не так. Чому так вийшло і що з цим можна зробити – розбиралися "Коментарі".

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання

Безкоштовні маски в Україні. Фото із відкритих джерел

Закон суворий, але це закон

Стаття 8 Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" недвозначно говорить, що профілактичні та протиепідемічні заходи (а носіння ЗІЗ точно є протиепідемічним заходом) здійснюються коштом держави.

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 2

Окрім того, п. 2 ст. 21 Кодексу цивільного захисту України дає права громадянам на "забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання", а п. 5 ст. 16 надає Кабміну повноваження для "створення резерву засобів індивідуального захисту та матеріальних резервів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, визначення їх обсягу і порядку використання".

І справа не лише в тому, що ввести масковий режим було рішенням держави, отже, саме вона мала б подбати про виконання цього свого рішення. Як ми знаємо, маски мають різні рівні захисту, тому не варто дуже покладатися на "маски, виготовлені самостійно" – адже ніхто не відповідає за їхню якість. Формально навіть така маска є виконанням вимоги закону (хоча не треба бути фахівцем, щоб сказати, що вона захищає лише від штрафу).

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 3

Управління превентивної діяльності поліції м. Києва роз’яснило нам, що піднятий комір светра підпадає під визначення ЗІЗ, виготовленого самостійно, а ось, скажімо, пластиковий щиток "не канає за відмазку", хоча закриває рот і ніс.

Скільки коштує виконання закону

Якщо взяти дані з останньої спроби порахувати населення України (так званого електронного перепису), то наразі в нашій державі проживає щонайменше 31 589 000 осіб, старших за 14 років. У часи ажіотажу ціна одноразової тришарової медичної маски подекуди доходила до 20 грн за штуку, тепер же в аптеці таку маску можна купити за 65 коп. (так, не в будь-якій аптеці, але такі пропозиції на ринку є). Одноразову маску треба міняти через 2-3 години, тобто на день їх потрібно щонайменше три, а це 61 598 550 грн. Сюди слід також додати витрати на утилізацію усіх цих ЗІЗ. Звісно, можна піти іншим шляхом – закупити не одноразові, а багаторазові маски: це більші витрати одномоментно, але в середній та тривалій перспективі набагато більш рентабельно. Проте ми пам’ятаємо, як держава не могла забезпечити ЗІЗ навіть лікарів, котрі безпосередньо контактують із хворими на коронавірус. Тепер питання начебто знято, а торік у травні ситуація виглядала так.

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 4

Коли у світі підвищився попит на цю продукцію, українські бізнесмени продали за кордон 980 тонн масок. Тому на момент оголошення маскового режиму масок просто не було. Щоправда, бізнес швидко зорієнтувався – і наша країна не стала винятком, влившись у загальносвітовий тренд: прибутки від продажу одноразових масок у світі стрімко зросли у 207,5 раза. За чий кошт відбулося це зростання прибутків – питання навіть не риторичне.

Чи дасть держава маску

Одесит Олег Васильчук звернувся до МОЗ із заявою про надання йому і його родині ЗІЗ на період пандемії. МОЗ "спустило" цю заяву до Департаменту охорони здоров’я Одеської міськради. Як ми бачимо у тексті відповіді, забезпечення фізичних осіб засобами індивідуального захисту, у тому числі масками та респіраторами, не входить до повноважень органів місцевого самоврядування.

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 5

Одесит говорить, що й не розраховував на те, що йому видадуть ЗІЗ, але таким чином отримав аргумент для тих, хто захоче зупинити його на тротуарі чи на "дорозі здоров’я" без маски: держава не забезпечила його захистом, які можуть бути претензії?

"Ішов другий рік "пандемії", з кожної колонки ми чуємо про небезпеку, читаємо  нові укази Міністерств, які чекають від громадян дотримання "норм". Водночас влада не дотримується закону, а саме – забезпечити спецзахистом своє населення, як то мало б бути при пандемії. Ми досі вимушені купувати маски та інший спецзахист за свої кошти", – говорить Олег Васильчук.

Але не все так однозначно.

Віталій Собкович, керуючий партнер юридичної компанії "Альянс правових сил", наголошує: той же Кодекс цивільного захисту України дає Кабміну повноваження для "створення резерву ЗІЗ і матеріальних резервів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, але не зобов’язує це робити. Тобто прямого зобов’язання Уряду забезпечити населення засобами захисту немає. А за Конституцією органи влади мають діяти тільки в рамках закону і робити лише те, що ним прямо передбачено.

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 6

Що ж до права громадян на забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання, то тут закон декларує таке право, але відсутні акти, які реалізують і конкретизують порядок його виконання з боку органів влади.

"Тому у кожному окремому випадку потрібно звертатись до відповідального органу, який має це забезпечити, й у разі відмови захищати право у суді. Якщо суд скаже, що таке право не підлягає захисту в Україні, або ми не маємо такого права на отримання масок – тоді слід йти у ЄСПЛ", – радить Віталій Собкович.

Безкоштовні маски в Україні: що говорить законодавство й чи можна домогтися його виконання - фото 7

Скрін із відповіді Дарницької РДА (м. Київ)

Що ж, до цього часу українці вже якось вирішили проблему масок і звикли до думки, що держава може висувати якісь вимоги, забезпечення виконання яких знову ляже на звичайних громадян. Нам залишається лише сподіватися, що держава не захоче закріпити й розвинути цей успіх.

Нагадаємо, в Україні відкоригували попередні правила носіння масок у "червоній" карантинній зоні, про що повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Відтепер жителі регіонів, у яких встановлено найвищий рівень карантинних обмежень, можуть перебувати на вулиці, а також на території парків без захисних масок (медичних чи виготовлених власноруч) або респіраторів. Представники МОЗ дещо змінили попередню постанову Кабміну, затверджену 22 березня. Так, із переліку територій загального користування, де вимагається наявність захисної маски на обличчі, "викреслено" парки (сквери, ботанічні сади) та вулиці (площі, майдани і т.п.). Для всіх інших місць, які відносяться до територій загального користування відповідно до Закону України "Про благоустрій", вимога щодо наявності масок залишається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини