Головна Статті Суспільство події Керівниця Київської прокуратури Марія Вдовиченко користується будинками та машинами інших людей
commentss Cтатті Всі новини

Керівниця Київської прокуратури Марія Вдовиченко користується будинками та машинами інших людей

Виходячи з аналізу декларації заступника голови Київської міської прокуратури Марії Вдовиченко можна зробити висновок про невідповідність доходів та витрат

21 грудня 2021, 14:37 comments193569
Поділіться публікацією:

Скандал за участю вже звільненого заступника міністра МВС Олександра Гогілашвілі актуалізував питання — скільки ще людей, які займають важливі пости та перебувають у високих кабінетах, зловживають своїм становищем? Особливо на позиціях заступників — із достатніми повноваженнями та захистом від публічності. Гогілашвілі поплатився за те, що не зміг опанувати своїх емоцій, тому втратив важливий пост. Ті ж, хто розумніший, роками використовують службу для особистого збагачення, не привертаючи до себе зайвої уваги.

Керівниця Київської прокуратури Марія Вдовиченко користується будинками та машинами інших людей

Марія Вдовиченко. Фото: facebook

Так, більшості громадян мало знайоме ім'я Марії Вдовиченко. Дівчина у свої 33 роки не веде публічну діяльність, але обіймає важливу посаду заступника голови Київської міськпрокуратури. Марія Вдовиченко – корінна киянка. Закінчила Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого та Національну академію прокуратури України. У 2012 році почала працювати помічником прокурора Подільського району, а за два роки сама стала районним прокурором. Була прокурором відділу прокуратури Києва, першим заступником та керівником Київської міської прокуратури №7. Нинішню посаду Вдовиченко обіймає з вересня 2020 року.

Працьовитості Марії Вдовиченко можна лише позаздрити. Бентежать лише обсяги майна, яке занесено до офіційної декларації заступника голови Київської міськпрокуратури: нерухомість, автомобілі, заощадження. Привертає увагу один цікавий момент: деяке майно Марія Вдовиченко отримала від людей, які не є їй родичами, але їх майном користується абсолютно безкоштовно.

2014

Прокурор ніколи не займалася бізнесом (це офіційно заборонено), науковою чи викладацькою діяльністю. Єдине джерело доходів – зарплата. У 2014 році вона була – трохи більше ніж 8 тис. грн на місяць. Заощаджень, власного житла чи авто, згідно з декларацією, тодішній прокурор відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Києва не мала. Вдовиченко проживала у соціальній квартирі на 48,6 кв. м, яка належить Голосіївській райдержадміністрації.

2015 рік

У декларації з'являється чоловік Олексій Вдовиченко (теж прокурор) та двоє дочок. Сім'я проживає у тій же квартирі, їздить на Ford Mondeo 2012 року. Авто Вдовиченко купив у 2015 році нібито за 149 тис. грн. або $4,9 тис. за тодішнім курсом. Ціна могла бути занижена — в 2021 Ford Mondeo того року випуску продають за $ 7,5 — 12 тис.

У 2015 році Марія Вдовиченко пішла на підвищення – стала першим заступником керівника Київської міської прокуратури №7. Зарплата зросла до 10,6 тис. грн. на місяць. Стільки ж отримував її чоловік Олексій у військовій прокуратурі.

2016 рік

Майнове становище сім'ї не змінилося – все та ж службова квартира та "Форд". Зарплата Марії Вдовиченко зросла до 18,6 тис. грн на місяць, у її чоловіка залишилася на колишньому рівні – 11 тис. грн.

2017 рік

Якщо вірити декларації, 9 лютого 2016 року бабуся Олексія Вдовиченко Галина Архипівна купила у Києві квартиру площею 90,5 кв. м та вартістю всього $29,6 тис. За київськими мірками гроші невеликі. А ось за мірками пенсії Галини Вдовиченко — 2,2 тис. грн. на місяць – сума непідйомна.

Можна припустити, що пенсіонерка мала якісь заощадження, і квартиру вона справді купила для спільного проживання з онуком та його сім'єю. Декларація за 2017 рік свідчить про спільний побут, але наступна вказує на те, що це не відповідає дійсності.

Добробут сім'ї покращав. Зарплата Марії Вдовиченко подвоїлася, її чоловік перейшов на роботу до Генпрокуратури і якимось чином дуже вигідно продав "Форд" – у два рази дорожче, ніж купив. Принаймні, саме ця угода має пояснити появу у сімейства перших заощаджень – 332 тис. грн готівкою. Здавалося б, прокурорське подружжя могло б дозволити собі купити інший автомобіль. Проте натомість обзавелося відразу двома, причому безкоштовно. Дехто Катерина Васильченко віддала у користування свою Honda Accord (2008 р.в.), а Сергій Дробот – Volkswagen Jetta (2015 р.в.).

Можна припустити, Марія та Олексій Вдовиченко купили квартиру та два автомобілі самі, а щоб не довелося пояснювати НАЗК, звідки у них стільки грошей, оформили їх на родичів та знайомих.

2018 рік

"Хонда" та "Фольксваген" зникли з декларації безслідно, як і бабуся Галина Архипівна. Швидше за все її вписали у декларацію на рік лише для того, щоб "легалізувати" квартиру. Сім'я купує скромну Kia Magentis (2006 р.в.) за $5,7 тис. грн, але користується авто солідніше — Range Rover Evoque 2012 (р.в.), яке їм (знову-таки безкоштовно) віддав дехто Сергій Левандовський. Доводиться він родичем, другом сім'ї або лише підставною особою – невідомо.

Місячна зарплата декларантки та її чоловіка досягла 39 тис. грн.

2019/2020 рік

До всього наявного додався будинок на 80 кв м у селі Крюківщина Києво-Святошинського району. Їм сім'я також користується безкоштовно. З декларації за 2020 рік випливає: будинком і земельною ділянкою під ним володіє той самий великодушний Сергій Левандовський. Нерухомість, як і Range Rover, він дав прокурорці безплатно.

Крім того, у декларації з'явилася ще одна квартира, оформлена на невказану юридичну особу. Право користування датоване 2018 роком. У ній мешкає донька Марії Вдовиченко – Катерина. Квартира за площею дорівнює тій, яка належала Голосіївській РДА і якою прокурорка користувалася у 2014-2015 роках. Збіг чи комунальне раптово стало приватним, а точніше, прокурорським?

Ще один цікавий момент – з останньої декларації зник глава сімейства Олексій. Чи то шлюб справді розпався, чи подружжя пішло на фіктивне "розлучення", щоб не "світити" доходи та активи одне одного.

На завершення варто сказати, що рівень зарплат в органах прокуратури справді не перестає щороку підвищуватися, але про корупцію в правоохоронних органах, як і раніше, продовжують говорити. Незважаючи на політичні зміни в країні, повне "перезавантаження" влади нове генерування людей у погонах не відмовляється використовувати старі схеми, завдяки яким збагачувалися люстровані чиновники. Тому платники податків мають право вимагати від правоохоронних органів реакції: НАЗК має провести перевірку декларацій Вдовиченко та дати їм справедливу правову оцінку.

Читайте також на порталі "Коментарі" — прокуратура оскаржить запобіжний захід Віктору Медведчуку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 березня 2024, 18:41

Заступник голови Київської міської прокуратури Вдовиченко Марія Сергіївна перевищує службові повноваження, вчиняє підроблення, фальсифікує кримінальні справи проти учасників бойових дій, громадських діячів, волонтерів, меценатів та інвалідів, перешкоджає доступу до правосуддя учасникам провадження, позбавляє правового захисту підозрюваних та обвинувачуваних, перешкоджає провадженню законної господарської діяльності та діяльності громадських організацій, саботує безкоштовне лікування бійців ЗСУ і Тероборони, спонукає суддів виносити неправосудні рішення, приховує вчинені злочини, надає допомогу організованим кримінальним угрупуванням, завдає збитку економіці держави, привласнює державне майно, підробляє декларації, знищує і пошкоджує майно приватних підприємств, незаконно вилучає майно з бізнесу, деморалізує воїнів ЗСУ і бійців Тероборони, наражає ЗСУ на поразку у війні з Росією https://proisvol.net/2024/03/20/vdovichenko-m-s-shlyuxa-stala-mislivcem-za-golovami-invalidiv/


Новини