Головна Статті Суспільство події «Аква Віта»: хто напуває українців безалкогольними напоями
commentss Cтатті Всі новини

«Аква Віта»: хто напуває українців безалкогольними напоями

Основні виробники безалкогольних напоїв в Україні

23 грудня 2023, 23:45 comments1542
Поділіться публікацією:

Незважаючи на війну та необхідність у недорогому антидепресанті у вигляді алкоголю, українці також потребують і із задоволенням п'ють і безалкогольні напої, насамперед мінеральні води.

«Аква Віта»: хто напуває українців безалкогольними напоями

Безалкогольні напої

І хоча в Україні їхнє виробництво та споживання завжди залишалося далеким від рекомендованих медиками норм – 150 мл декалітрів (1,5 млрд літрів) або 40 літрів на людину, при споживанні в Європі до 150 літрів, цей ринок є досить об'ємним.

Українці віддають перевагу газованим та солодким напоям, на які припадають до 65% споживання і війна не вплинула на цю тенденцію. Натомість на ринку брендів "безалкоголки" відбулися суттєві зміни. І причиною цього стало російське вторгнення в Україну.

Coca-Colа в Україні – стала №1

Світовий бренд Coca-Colа активно працює в Україні і є лідером на ринку безалкогольних, головним чином солодких, напоїв під ТМ Coca Cola, Fanta, Sprite та мінеральною водою ТМ Schweppes.

Юридично компанія є іноземним підприємством "КОКА-КОЛА БЕВЕРІДЖИЗ УКРАЇНА ЛІМІТЕД", засновник якої — голландська компанія БЕВЕРИДЖИЗ ХОЛДИНГЗ ІІ Б.В.

У 2022 році "КОКА-КОЛА БЕВЕРІДЖИЗ УКРАЇНА ЛІМІТЕД" виручила 8,35 млрд грн., хоча роком раніше це були 9,2 млрд. грн. Цей показник робить компанію безперечним лідером на ринку безалкогольних напоїв в Україні, адже її постійний конкурент у світовому масштабі – PepsiCo, який у 2022-му році генерував збитки.

Оскільки основний завод з виробництва напоїв компанії знаходиться у Миколаєві, майже весь минулий рік він не працював, відновивши виробництво лише у лютому 2023 року. Розташований у місті Вишневе Київської області завод хоч і відновив роботу раніше, але зазнав збитків, завданих уламками збитої ракети.

Лідер ринку – був "Альфабанк", а стала держава

Найбільш популярними в українців брендами мінеральної води останніми роками були ТМ "Моршинська" та "Боржомі", які виробляє найбільший гравець ринку – IDS Group, із найвідомішими в країні заводами мінвод у Моршині, Трускавці та Миргороді. Усього ж компанії належать 8 брендів безалкогольних напоїв.

До 24 лютого структура власності даних брендів була досить зрозумілою – виникнувши 1996-го року як ЗАТ "Індустріальні та дистриб'юторські системи", через 8 років компанія стала IDS Group. Останньою володіє "Інтернешнл дистриб'юшен системс", зареєстрована в кіпрському офшорі в місті Лімасол і належить російській фінансовій групі "Альфа-банк" Михайла Фрідмана та його партнерів.

Так було до літа 2022 року, коли суд почав заарештовувати активи олігарха на ринку мінеральних вод, а наприкінці року Бюро економічної безпеки отримало всі активи російського олігарха на цьому ринку. За підсумками 2022 року IDS Group врятувало 4,1 млрд грн, що на 724 млн грн менше, ніж у довоєнному 2021-му.

У березні 2023 року частина активів IDS Group після конкурсу АРМА перейшла в управління іншого гравця ринку мінводів – ТОВ "Карпатські мінеральні води" (ТМ Карпатська джерельна). Щоправда, це рішення в самій IDS Group затято заперечують і вважають, що це не піде на користь підприємству та ринку загалом. Треба сказати, що "Карпатські мінеральні води" з їх оборотом за підсумками 2022 року в 146 млн. грн. і справді не виглядають гідним управителем для гіганта ринку. Тим більше, що в інтернеті можна знайти інформацію про зв'язки власника компанії Петра Устенка із російським енергетичним бізнесом, зокрема з підприємцем Костянтином Григоришиним.

ТМ "Buvette" – кіпрський офшор для бізнесменів із Дніпра

Популярна мінеральна вода торгової марки "Buvette", попри її "імпортну" назву, розливається на Полтавщині, що в селі Майбородівка. Виробничі потужності дають змогу випускати 550 тисяч пляшок щодня.

Юридично виробництво належить ТОВ "Ізумруд Лтд", яким володіє кіпрська компанія LBI INVESTMENTS LIMITED з Нікозії. Але насправді за даними аналітичного сервісу YouControl сама компанія входить до складу дніпровської "Малбі фудс", що займається виробництвом кондитерських виробів і солодких газировок. Наприклад, шоколад ТМ Millennium та безалкогольні напої ТМ iFresh, AC DC – її виробництва.

У плані власників — це непублічні, але дуже впливові та заможні дніпровські бізнесмени Євген Шарінов та Євген Дверкіс. Обидва вони, наприклад, входять до складу Опікунської ради єврейської громади Дніпра. Так само, як і Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Геннадій Корбан та Олександр Дубілет.

2022-го року "Ізумруд лтд" виручив 652 млн грн, тоді як у довоєнний 2021-й це були 495 млн грн.

ТМ "Поляна квасова" та "Свалява" — кіпрський офшор для сімейства Котляревських

Мінеральна вода продається під відомими, хоч і менш популярними через специфічний мінеральний склад та смак, бренди "Поляна квасова" та "Свалява". Власником цих торгових марок є ТОВ "Корпорація українських мінеральних вод", яка на 40% належить Ганні Котляревській, а на 60% компанії з острова Кіпр, власник якої невідомий.

Ганна Котляревська ж є дочкою одного із засновників єврейської громади в Україні Мартіна Котляревського, він же власне й володів ТОВ "Корпорація українських мінеральних вод" до своєї смерті у 2021-му році.

Як і у випадку з виробником Buvette, ТОВ "Корпорація українські мінеральні води" під час війни навіть змогла збільшити виручку з 429 млн грн. 2021-го до 471 млн грн.

Звичайно, крім мінеральних вод та солодких газировок безалкогольні напої представлені й іншими продуктами, наприклад тим же квасом. Один із популярних ТМ цього пінного напою – бренд "Ярило", що належить ТОВ "Квас Беверіджіс". Компанія, зареєстрована в африканському офшорі Белізі, також змогла збільшити виручку більш ніж удвічі порівняно з довоєнним часом – з 48,7 млн. до 116,3 млн. грн.

Також на ринку присутні дрібні, хоч і свого часу досить відомі гравці. Наприклад, свій лимонад під ТМ "Живчик" вже давно випускає ПАТ "Оболонь", але скільки саме заробляє на його випуску компанія, невідомо. Проте, загальний дохід підприємства Олександра Слободяна у 2022-му році зріс у 1,5 раза – з 5,9 млрд грн. до 8,66 млрд. грн. хоча в основному зростання відбулося на пиві.

З 44 млн грн до 91,3 млн грн наростив за 2022 рік свій дохід і концерн "Орлан", що випускає мінеральну воду під ТМ "Каліпсо" .

А от кого на ринку мінвод поки не шанує удача, то це засновника інвестиційної компанії "Dragon Capital" Томаша Фіалу.

Ще наприкінці 2021 року він купив ТОВ "Аква-еко", виробника мінеральної води ТМ "Трускавецька", та навіть зуміла наростити виробництво та виручку з 49,4 млн грн до 57,8 млн грн. Ось тільки у 2020-му році виручка була ще вищою.

Водночас, за даними ЗМІ, якраз у листопаді 2023 року Томаш Фіала з партнером – колишнім співвласником Винниківської тютюнової фабрики на Львівщині Олександром Свищовим планує купити ще одного виробника води з Трускавця, ТОВ "Фірма Т. С. Б.". Остання за 2022-й рік на чверть (зі 141 до 194 млн грн) наростила виручку, а значить є досить перспективним об'єктом для інвестицій. Щоправда, поки невідомо, чи здійснилася угода, але судячи з того, що її власник залишається колишнім, Томаш Фіала купити нову компанію не зміг.

У свою чергу, це означає, що зміни на ринку мінеральних вод не за горами, і незабаром на ньому можуть з'явитися дуже несподівані гравці. Так, Держгеонадра видала дозвіл на видобуток мінеральної води київському заводу "Росинка", колись одному з лідерів ринку мінеральних та безалкогольних напоїв, який у 2016 році був визнаний банкрутом.

Але зараз майно заводу належить фірмі екс-зятя колишнього мера Києва Леоніда Черновецького – В'ячеславу Супруненку. І як писали "Коментарі", останнім часом він активно займається купівлею фірм у різних секторах економіки, вибудовуючи власну бізнес-імперію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини