Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Зарплати військових у 2024 році: як уряд оновив порядок та розмір виплат
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплати військових у 2024 році: як уряд оновив порядок та розмір виплат

Розповідаємо про нові правила виплат військовим та пораненим

22 квітня 2024, 14:55
Поділіться публікацією:

2024 року на фінансову підтримку військовослужбовців виділено 751,3 мільярда гривень, а ще понад 14 мільярдів гривень передбачено на підтримку ветеранів.

Зарплати військових у 2024 році: як уряд оновив порядок та розмір виплат

Портал "Коментарі" детальніше розповідає, які зарплати передбачені для військових та які доплати можуть отримувати військовослужбовці.

Структура виплат для військових включає дві складові — регулярну грошову допомогу та додаткову винагороду (надбавки, що встановлюються на час воєнного стану). Нині вони становлять 30 тисяч, 50 тисяч та 100 тисяч гривень відповідно.

Регулярна грошова допомога для військовослужбовців також поділяється на дві частини:

1. базова частина, яка включає посадовий оклад, оклад за військовим званням та надбавку за стаж служби;

2. додаткова частина — надбавки за особливості служби, режим таємності, наукові чи спортивні звання тощо.

2024 року мінімальна заробітна плата новобранця становить 20 130 гривень.

Крім того, Міністерство оборони запустило веб-сайт Соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців та їхніх сімей, де є спеціальний калькулятор для розрахунку грошового забезпечення військових з урахуванням доплат.


Додаткові виплати військовослужбовцям

У серпні 2023 року уряд вніс зміни до порядку виплат та розміру додаткової винагороди для військовослужбовців: запроваджено доплати у розмірі 30 тисяч гривень, передбачено виплати для поранених бійців, інструкторів, курсантів та строковиків.

Кому надаються додаткові 30 тисяч гривень:

Військовослужбовцям (ЗСУ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, Держспецтранспорту), які виконують бойові завдання для захисту України, населення та інтересів держави;

Особи рядового та начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських;

Військовослужбовці на посадах керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних центрах та підрозділах (їхні доплати можуть змінюватись від 15 до 30 тисяч гривень залежно від кваліфікації).

Додаткові виплати до 50 тисяч гривень можуть отримати:

Військовослужбовці, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на лінії зіткнення та виконують бойові завдання на відстані першого ешелону оборони чи наступу.

Грошова винагорода у 100 тисяч гривень може отримати:

Військовослужбовці, службовці ДСНС та поліції, які беруть активну участь у бойових діях для забезпечення нацбезпеки та оборони в районах проведення військових операцій, включаючи тимчасово окуповані українські території;

Особи рядового та начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, залучені до безпосередньої участі у бойових діях або здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення військових операцій, включаючи тимчасово окуповані українські території.

Право на додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч гривень також мають:

Особи, які отримали поранення у процесі захисту України та перебувають на лікуванні (включаючи лікування за кордоном), враховуючи час переміщення між медичними установами та відпустку для лікування після тяжкого поранення;

Особи, захоплені в полон або перебувають у статусі заручників або інтерновані до нейтральних країн, а також безвісно відсутні після введення військового стану;

Родичі загиблих внаслідок поранень, отриманих після запровадження військового стану, у тому числі на тимчасово окупованих територіях. І тут виплати здійснюються протягом місяця, у якому сталася загибель.

Всі ці доплати видаються пропорційно до часу, протягом якого виконуються дані завдання.

Крім того, військовослужбовці, визнані Військово-медичною комісією, обмежено придатними або непридатними до військової служби через отримане поранення, після знаходження під командуванням відповідних керівників більше двох місяців і до закінчення цього періоду отримуватимуть додаткову винагороду у розмірі 20 100 гривень щомісяця.

Також зазначеною постановою встановлюються щомісячні доплати для військовослужбовців, які проходять строкову службу (6 тисяч гривень) та для курсантів (2,35 тисяч гривень).

Зарплати військових у 2024 році: як уряд оновив порядок та розмір виплат - фото 2



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини