Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Відключення електроенергії впливають на ринок праці - огляд НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Відключення електроенергії впливають на ринок праці - огляд НБУ

У макроекономічному та монетарному огляді НБУ проаналізовано вплив на ринок праці атак рф на нашу критичну інфраструктуру

6 січня 2023, 17:40
Поділіться публікацією:

Масовані ракетні атаки рф по нашій критичній інфраструктурі та тривалі відключення електроенергії послаблюють економічну активність і призводять до зменшення попиту на робочу силу. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на Щомісячний макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України. 

Відключення електроенергії впливають на ринок праці - огляд НБУ

Фото: https://pixabay.com/


Зокрема, за даними регулятора, кількість вакансій була на 5-23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи) нижчою від пікового значення, зафіксованого у вересні.


“Кількість резюме (крім пошуку роботи в ІТ та за кордоном) теж скорочувалася, зокрема через обмеження пошуку роботи в інтернеті внаслідок перебоїв з електроенергією та зв'язком”, — сказано в документі. 


В НБУ вважають, що додатковим чинником послаблення пропозиції на ринку праці може бути сезонне зниження активності щодо пошуку роботи у передсвятковий період. 


В огляді також зазначено, що за даними ООН, станом на третє січня 2023 року з України виїхало 17,1 мільйони осіб, а повернулося – 9,2 мільйони. Поза межами України досі перебувають 7,9 мільйонів українців, з них статус тимчасового захисту в ЄС отримали 4,9 мільйонів. 


“За даними опитування МОМ (Міжнародної організації з міграції — Ред.), Польща є лідером з працевлаштування мігрантів з України, утім потреба в працевлаштуванні залишається однією з найнагальніших”, — повідомили в НБУ. 


В огляді зауважили, що дані 11 раунду дослідження МОМ свідчать, що найбільшою проблемою внутрішньо переміщених осіб лишається нестача коштів. Дефіцит фінансів є більш вагомою проблемою, у порівнянні з тими, хто не полишав свого житла або вже повернувся. Так, 43% опитаних домогосподарств вже повністю витратили власні заощадження, при цьому серед внутрішньо переміщених осіб ця частка сягнула 56%. Автори огляду зазначають, що найкраща ситуація серед внутрішньо переміщених українців з півдня країни, а найгірша – із заходу. 


Раніше ми писали, шо 27 грудня 2022 року Кабінет міністрів прийняв постанову, яка дозволить продовжити виплату соцдопомоги, яка мала бути припинена під час воєнного стану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини