Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Українцям можуть списати борги за комірне, але не всім
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям можуть списати борги за комірне, але не всім

У Верховній Раді розглядають законопроєкт, в якому йде мова про списання чи реструктуризацію боргів по комунальних платежах

20 січня 2023, 23:29
Поділіться публікацією:

Проєкт Закону №8367 про внесення змін до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію" щодо посилення захисту громадян, які постраждали внаслідок дій держави-агресора розглядають нардепи, пишуть "Коментарі".

Українцям можуть списати борги за комірне, але не всім

Списання боргів за комірне. Фото ілюстративне

Попри те, що через воєнний стан в Україні вимоги оплати комірного пом’якшені, у деяких громадян все ж назбируються борги. Саме тому влада вирішила піти на зустріч населенню і списати частину з них.

Так, у законопроєкті №8367 внесено пропозицію списати заборгованість за житлово-комунальні послуги тим користувачам, борг яких назбирався за період активних бойових дій – з 24 лютого 2022 року.

Зокрема, можуть бути списані такі борги:

управління багатоквартирним будинком;

постачання і розподілу природного газу для потреб побутових споживачів;

постачання і розподілу електричної енергії;

постачання теплової енергії;

постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення;

поводження з побутовими відходами.

Списання заборгованості, за проєктом, здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. При цьому в проєкті не наводиться фінансово-економічного обґрунтування. Зазначається, що на момент внесення, не передбачає витрат з Державного бюджету України.

Як писали "Коментарі", минулого літа парламентарі підтримали закон, який під час дії воєнного стану забороняє примусово стягувати з певних категорій українців борги за комунальні послуги. "За" таке рішення проголосували 312 народних депутатів.

Документ передбачає, що під час дії воєнного стану, не можна примусово стягувати з фізичної особи заборгованість за  комуналку в громадах, що  знаходяться у районах, де проходять воєнні дії, або які перебувають/перебували у тимчасовій окупації. Окрім цього заборона стосується громадян, які проживають у районі, що знаходиться в оточенні відповідно до переліку Мінреінтеграції, або якщо стягнення здійснюється щодо нерухомого майна, яке було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних дій. Також закон забороняє дії з виконання рішень (крім рішень за позовами фізичних осіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), боржниками за якими є оборонні підприємства, військові навчальні заклади,   установи та організації  або інші, які входять до ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини