Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Стало відомо який бізнес відкривають українці у Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо який бізнес відкривають українці у Польщі

Для ведення своєї приватної справи у дружній РП, українці надали перевагу трьом сферам діяльності

24 лютого 2023, 17:10
Поділіться публікацією:

З березня 2022 року українці, що змушені були покинути рідні домівки через російську агресію, запустили у Польщі понад 17,7 тисячі приватних підприємств, зазначають у Польському економічному інституті, пишуть "Коментарі".

Стало відомо який бізнес відкривають українці у Польщі

Бізнес українців у Польщі

Більшість нових компаній, створених громадянами України, розташовані в Мазовецькому воєводстві — 24%. Іншими воєводствами, в яких досить часто запускалась українська господарська діяльність, були Нижньосілезьке — 15%, Малопольське — 14% і Поморське — 11%.

"Кількість ФОП, створених громадянами України у 2022 році, зростала в геометричній прогресії з місяця в місяць. Найбільший стрибок стався в перші тижні після початку російського вторгнення – у квітні 2022 року таких компаній на польському ринку вже було в 4,5 раза більше, ніж у січні. У вересні 2022 року – у 2,6 раза більше, ніж у квітні. Варто також зазначити, що власниками 41% ФОПів, зареєстрованих громадянами України, - це жінки", — каже аналітик команди економічного прогнозування PIE Анна Шиманська.

Найпопулярніші сфери бізнесу: будівництвом займалися 24%, інформаційно-комунікаційна сфера (17%), сервісна діяльність (14%).

Згідно з опитуванням PIE, у 75% випадків найголовнішою мотивацією для відкриття бізнесу в Польщі стала необхідність заробляти кошти для утримання себе та своєї родини. Другою причиною  респонденти зазначали культурну близькість і майже відсутність мовного бар'єра при комунікації між поляками та українцями, ніж в інших країнах (63% відповідей).

Водночас 66% респондентів зазначили, що продовжать свою діяльність у Польщі незалежно від того, як буде розвиватися ситуація в Україні. Лише 4 % опитаних компаній мають намір припинити свою діяльність у Польщі та повернутися в Україну, як тільки це дозволить ситуація.

"Закінчення війни навряд чи означатиме масове закриття або перенесення бізнесу в Україну. Не зважаючи на те, що 40% українських компаній вважають перешкодою брак досвіду ведення бізнесу в Польщі, більшість респондентів мають намір продовжувати свою діяльність у Польщі та розвивати співпрацю з польськими партнерами. Українські підприємці в Польщі також хочуть брати участь у майбутній відбудові України", – зазначає керівник групи економічного прогнозування Катажина Дембковська.

Зараз у Польщі 24,1 тис. компаній з українським капіталом, тобто 25% від загальної кількості компаній з іноземним капіталом.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", підприємцям в Україні дали ще 730 млн грн доступних кредитів: на які цілі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — урядовці порахували скільки доступних кредитів взяли аграрії за час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://aquila24.pl/24825/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини