Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Професії майбутнього: які професії будуть затребувані через 10 років
commentss НОВИНИ Всі новини

Професії майбутнього: які професії будуть затребувані через 10 років

Ми розповімо, які професії будуть затребувані в найближчі 10 років, а які можуть зникнути

18 вересня 2023, 21:30 comments2791
Поділіться публікацією:

Сучасний світ стрімко змінюється, і разом із цим відбуваються зміни і на ринку праці. Деякі професії можуть зникнути в майбутньому, а деякі — стати одними з найбільш високооплачуваних. "Коментарі" допоможуть обрати найбільш перспективні спеціальності, на які варто звернути увагу. Ми розповімо, які професії будуть затребувані в найближчі 10 років, і які професії будуть потрібні завжди.

Професії майбутнього: які професії будуть затребувані через 10 років

Професії майбутнього. Фото автора Tara Winstead, pexels.com

Які професії будуть затребувані в найближчі 10 років

З розвитком технологій відбуваються кардинальні зміни в багатьох галузях, і це має значний вплив на ринок праці. У найближчі 10 років будуть затребувані фахівці, які вміють користуватися новітніми технологіями. Ось кілька основних напрямів:

Штучний інтелект і машинне навчання

Професії: інженер з розробки штучного інтелекту, інженер з машинного навчання, інженер-робототехнік, фахівець з етики штучного інтелекту, AI-тренер.

Штучний інтелект (ШІ) широко використовується вже зараз у кожній сфері. ШІ може залишити без роботи багатьох фахівців, але, водночас, він створить безліч нових професій натомість. Професії, пов'язані з розробкою, удосконаленням, впровадженням штучного інтелекту, будуть дуже затребувані в найближче десятиліття. 

Кібербезпека

Професії: аналітик інформаційної безпеки, тестувальник безпеки ПЗ, криптограф, фахівець із кібербезпеки, етичний хакер, адміністратор з інформаційної безпеки.

З кожним роком цифрові технології дедалі більше впроваджуються в різні сфери життя людей, і разом із цим зростає і рівень кіберзагроз. У найближче десятиліття фахівці з кібербезпеки будуть дуже затребувані для захисту величезних обсягів інформації від хакерських атак та інших загроз.

Веб-розробка та програмування

Професії: фронтенд-розробник, бекенд-розробник, веб-розробник, веб-дизайнер, UI/UX дизайнер, тестувальник, системний адміністратор, аналітик даних.

Стрімкий розвиток цифрових технологій тримає на хвилі популярності професії у веб-розробці та програмуванні. Від створення сайтів до розробки мобільних і десктопних застосунків, фахівці в цій сфері будуть затребувані в найближчі 10 років.

"Зелені" професії

Професії: фахівець із відновлення екосистем, міський фермер, інженер із відновлюваної енергії, урбаніст-еколог, фахівець із Zero Waste.

Необхідність захищати довкілля та знижувати негативні впливи на нашу планету спонукає великий бізнес шукати екологічні підходи до роботи. Тому "зелені" професії будуть вкрай затребувані в майбутньому.

Професії, які зникнуть

З розвитком нейромереж деякі професії, які раніше були популярними, можуть стати застарілими та зникнути. До професій, яким загрожує штучний інтелект, належать:

1. Журналіст, копірайтер. Нейромережі стрімко розвиваються у сфері роботи з текстами і, можливо, незабаром зможуть писати їх не гірше за людину.

2. Бухгалтер. Математичні знання штучного інтелекту вражають, і послуги бухгалтера в майбутньому можуть бути не затребувані.

3. Перекладач. Штучний інтелект може знати безліч мов досконало, і тому професії перекладача в майбутньому може загрожувати зникнення.

Які професії будуть потрібні завжди

1. Творчі професії, такі як музикант, режисер, відеооператор, актор, монтажер. Штучний інтелект зможе допомогти представникам цих професій, але не замінить їх повністю, адже для такої роботи потрібна креативність.

2. Підприємці. Для ефективного управління бізнесом потрібні лідерські якості та емпатія, що не властиво штучному інтелекту. 

3. Медики. Навіть якщо штучний інтелект використовуватимуть під час операцій, за ним завжди буде потрібен контроль медика, адже на кону стоїть людське життя.

Професії майбутнього для дівчат

Біоетик. Біоетик формує та обґрунтовує етичні норми при створенні нових організмів і генетично змінених органічних структур, оцінює етичність конкретної процедури щодо людини або тварини. Йдеться про чутливі з погляду моралі питання, для вирішення яких потрібні чуйність, доброта і співчуття, притаманні багатьом дівчатам.

Професії майбутнього для чоловіків

Розробник систем для розумного дому. Поняття "розумний дім" передбачає розробку ідеального в плані комфорту і безпеки житлового простору, який хотіли б створити для своєї сім'ї багато чоловіків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини