Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Нові професійні стандарти: що вирішив Кабмін і як це стосується менеджерів та веб-розробників
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові професійні стандарти: що вирішив Кабмін і як це стосується менеджерів та веб-розробників

Існуючий порядок затвердження професійних стандартів - застарілий, він не встигає за появою нових професій

13 жовтня 2021, 13:08
Поділіться публікацією:

Новий Порядок розробки професійних стандартів затвердив Уряд, інформує прес-служба Кабінету Міністрів України

Нові професійні стандарти: що вирішив Кабмін і як це стосується менеджерів та веб-розробників

Веб-розробка - фото з мережі

У документі з назвою "Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів" описано процедуру розробки стандартів для професій, яких немає у спеціальному державному класифікаторі. 

Юрій Баланюк, Голова Національного агентства кваліфікацій (НАК), нагадує, що попередня процедура була недосконала та застаріла. Наприклад, потрібно внести до реєстру професійний стандарт для нової професії. Для цього спершу необхідно дочекатись завершення досить тривалої процедури внесення професії до державного Класифікатора і лише потім з'явиться можливість для оформлення стандарту. У новому Порядку цю перепону усунули. Крім того НАК  відтепер самостійно і перевірятиме запропоновані стандарти, і перероблятиме застарілі. А Міністерство економіки України протягом одного місяця має їх затвердити.

Також буде вестись ще один реєстр, у якому зберігатимуться заявки на зміну стандартів. Він потрібен для того, щоб розробники не бігали різними установами і з'ясовували: чи є для професії стандарт, чи він оновлюється, чи є заявка на реєстрацію новації тощо.

Класифікатор професій містить перелік офіційних назв робіт (див. посилання). У ньому є менеджери з продажу, які там називаються "Менеджери (управителі) у роздрібній торгівлі", але немає web-розробників, seo-спеціалістів, тестувальників програмного забезпечення тощо. 

Професійні стандарти розміщені у іншому реєстрі (див. посилання) і стосуються лише професій зі списку класифікатора. Розділи стандартів важливі тим, що  надають працівнику однозначну інформацію, важливу для захисту своїх прав на робочому місці:

- хто ним може керувати і які конкретні завдання ставити,

- які мають бути умови праці,

- перелік засобів індивідуального захисту (за потреби),

- кого можуть допускати до роботи за віком, статтю,

- які можуть вимагати дипломи та медичні довідки,

- у якому напрямку можлива перепідготовка тощо. 

Дізнатись про затверджені вимоги до власної професії кожен бажаючий може побачити у Реєстрі професійних стандартів (опубліковано до 200 документів) – див. посилання.

Про діяльність Міністерства економіки у сфері ліцензування видання "Коментарі" інформувало своїх читачів раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини