Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Незвичайний розлад зору: чоловік бачить оточуючих як істот з демонічними рисами
commentss НОВИНИ Всі новини

Незвичайний розлад зору: чоловік бачить оточуючих як істот з демонічними рисами

Чоловік страждає на дрідкісний синдром "демонічного обличчя"

25 березня 2024, 16:02
Поділіться публікацією:

Віктор Шарри з Теннессі живе з рідкісною хворобою, відомою як синдром "демонічного обличчя". Цей синдром, зафіксований лише у 75 людей.

Незвичайний розлад зору: чоловік бачить оточуючих як істот з демонічними рисами

Чоловік страждає на дрідкісний синдром "демонічного обличчя"

Згідно з дослідженням, опублікованим у The Lancet, цей синдром є формою просопометаморфопсії, рідкісної неврологічної вади, що впливає на сприйняття обличчя людей. 59-річний Шарра вперше зіткнувся з цією проблемою у 2020 році, коли він не впізнав власного сусіда, помилково прийнявши його за потворного чоловіка, що з'явився у його квартирі.

Дослідники з Дартмутського коледжу в Нью-Гемпширі, які вивчали цей випадок, розробили методику для візуалізації сприйняття Шарри, використовуючи фотореалістичні зображення для створення моделей облич, спотворених на його очах. Цей підхід дозволив науковцям глибше зрозуміти, як Шарра сприймає оточуючих його людей.

Незвичайний розлад зору: чоловік бачить оточуючих як істот з демонічними рисами - фото 2
Незвичайний розлад зору: чоловік бачить оточуючих як істот з демонічними рисами - фото 3

Пацієнт описує свій стан як постійне бачення облич з надмірно витягнутими рисами, глибокими борознами на лобі, щоках та підборідді, але зазначає, що спотворення не впливають на його здатність впізнавати людей. 

Шарра не спостерігає подібних спотворень при перегляді фотографій або відео людей, що підкреслює унікальний характер його стану. Така особливість сприйняття вказує на потенційну здатність мозку диференціювати живі та неорганічні обличчя, навіть коли зорова система спотворена.

Дослідження під керівництвом доктора Антоніо Мелло і професора Бреда Дукейна показало, що проблеми Шарри могли бути спричинені травмою голови або отруєнням чадним газом, яке він пережив за кілька місяців до появи перших симптомів. 

Науковці сподіваються, що їхнє дослідження допоможе підвищити обізнаність про синдром "демонічного обличчя" та сприятиме кращому розумінню та діагностиці подібних розладів, які часто приймаються за психічні захворювання та лікуються невідповідними методами.

За словами Шарри, попри тривалу боротьбу з візуальними демонами, він намагається адаптуватися до свого стану і сподівається на його саморозв'язання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини