Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Імпорт зерна з України може опинитися під забороною: у ЄС готують рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Імпорт зерна з України може опинитися під забороною: у ЄС готують рішення

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що у зв'язку з ситуацією, що блок, буде вживати "превентивні заходи"

20 квітня 2023, 12:15
Поділіться публікацією:

Європейський Союз готує екстрені обмеження на імпорт українського зерна до п'яти держав-членів після запровадження односторонніх заборон Польщею та Угорщиною. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Financial Times".

Імпорт зерна з України може опинитися під забороною: у ЄС готують рішення

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Видання зазначає, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що блок вживатиме "превентивних заходів". Високопосадовець ЄС зазначив, що обговорювані кроки заборонять імпорт продуктів до червня в чотири країни-члени, що межують з Україною, а також Болгарію, за винятком реекспорту в інші країни-члени ЄС або частини світу.

У листі лідерам Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії фон дер Ляєн заявила, що ці кроки "негайно протидіятимуть" погіршенню ситуації для їх виробників пшениці, кукурудзи, олійних культур та насіння соняшника.

Комісія заявила, що вживе заходів, лише якщо уряди скасують свої поточні заходи, на які вони ще не погодилися. До того ж, країни отримають 100 млн євро з фондів ЄС для компенсації фермерам. Після зустрічі з п'ятьма країнами комісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс та комісар із сільського господарства Януш Войцеховський заявили, що вони розглядають "швидке рішення".

У спільній заяві вони сказали: "Ми наголосили на важливості швидкого застосування спільного підходу ЄС, а не односторонніх рішень, щоб уникнути численних заборон і рішень, які ставлять під загрозу внутрішній ринок".

Брюссель планує організувати конвої з вантажівок, поїздів і барж для транспортування зерна до портів, звідки його можна відправити в країни, що потребують, сказав інший чиновник. Це також збільшить пропускну спроможність річки Дунай. Багато комерційних торговців відмовилися платити за цей транспорт, оскільки він коштує дорожче за традиційну морську торгівлю через Чорне море.

Видання зазначає, що поки що залишається незрозумілим, як це буде профінансовано та організовано. Так, Іспанія намагалася субсидувати поїзд для перевезення зерна через континент, але імпорт із Латинської Америки був набагато дешевшим. Голова комітету з питань сільського господарства Європарламенту Норберт Лінс вважає, що Брюссель повинен сам купувати зерно і відправляти його до третіх країн: "Комісія має у своєму розпорядженні інструменти і має ними скористатися".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому експорт українського зерна заблоковано – як це скористалася РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 квітня 2023, 11:28

Невже тіньова економіка не є ознакою демократії? Як стверджує маразм Байден.


Новини