Глава української делегації ПА НАТО назвав країну, яка може кораблями конвоювати зерновози

Туреччина на сьогодні єдина країна, яка може конвоювати зерновози у Чорному морі, бо за Конвенцією Монтре, інші кораблі, навіть США, не можуть зайти зараз через Босфор

Якщо Туреччина не досягне оновлення дії "зернової угоди" у колишньому форматі, то є ймовірність, що саме ця країна може погодитися конвоювати комерційні зерновози в Чорному морі. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку в ефірі загальнонаціонального телемарафону висловив нардеп, голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

При цьому глава української делегації в ПА НАТО зазначив, що для більш предметних розмов із цього приводу потрібно дочекатися переговорів президента Туреччини Ердогана та російського диктатора Путіна.

"Ми бачили реакцію Туреччини на обстріли (Ред. – портів) та вихід із "зернової угоди", вони почали нам більше постачати озброєння і це також сигнал Путіну. Очікуємо на цю розмову, або візит, або зустріч Ердогана та Путіна і дивитимемося за результатами", - заявив політик.

За його словами, сьогодні Туреччина має дуже потужний флот і має всі можливості продовжити дію "зернового коридору" без участі РФ. До того ж, наголошує Єгор Черньов, не слід забувати, що Туреччина – це країна-член НАТО. Дуже невелика ймовірність, що Москва наважиться обстрілювати у Чорному морі кораблі Альянсу.

"Вона має достатньо потужностей на морі для того, щоб навіть супроводжувати наші кораблі для того, щоб вони не потрапили під обстріли. Я думаю РФ не наважиться нападати на турецькі кораблі, як кораблі країни НАТО", - акцентував Чернєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи зможе Чорноморський флот РФ влаштувати блокаду України: остаточна відповідь ISW.

Також видання "Коментарі" повідомляло - у США не виключають, що Росія після виходу із зернової угоди, обстрілів української портової інфраструктури та замінування підходів до українських портів може здійснити атаки на цивільне судноплавство в Чорному морі. Причому звинуватити у цьому Україну. При цьому, на думку представників Держдепу, у разі атаки РФ на такі кораблі країни, яким вони належать, не стануть "так легко" сприймати цей напад. Що і чому відбувається зараз у Чорному морі, чи лише в українському зерні справа? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.