Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Достойно чи в злиднях: експерти розказали, від чого залежать перспективи майбутніх пенсіонерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Достойно чи в злиднях: експерти розказали, від чого залежать перспективи майбутніх пенсіонерів

Експерти переконані, в Україні треба змінювати ставлення молоді до пенсії

16 грудня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

В Україні діють два рівні пенсійної системи — перший, солідарна, та третій — добровільне накопичення. Робота над другим рівнем - обов’язкова накопичувальна пенсія — триває. Перший рівень не може забезпечити майбутніх пенсіонерів достатнім захистом, а третій рівень в Україні розвинений слабо. Таким чином доля молоді, яка вийде на заслужений відпочинок за кілька десятиліть, викликає занепокоєння. “Коментарі” запитали в експертів: яка доля майбутніх пенсіонерів в Україні. 

Достойно чи в злиднях: експерти розказали, від чого залежать перспективи майбутніх пенсіонерів

Фото: https://pixabay.com/


Економіст Олег Пендзин наголошує: перший рівень пенсійної системи означає, що кожен громадянин гарантовано отримає виплати за результатами трудової діяльності. 


“Коли ми говоримо про перший рівень пенсійного забезпечення, держава бере на себе відповідальність не тільки виплатити в межах солідарної системи пенсію по закінченню вашої трудової діяльності, але ще й проіндексувати її належним чином. Як тільки ви йдете на угоду з державою і перераховуєте гроші до Пенсійного фонду в межах солідарної системи, держава вже взяла на себе відповідальність. Вона не може через 20 років сказати: вибач, у мене немає грошей”, — зауважив він. 


В Україні працюють десятки недержавних пенсійних фондів, необхідних для третього рівня пенсійного забезпечення. Однак ринок для інвестицій цих коштів — відсутній, каже економіст Ігор Бураковський. 


“Третій рівень працює у всіх країнах з різним успіхом, адже пенсійні проблеми — найскладніші, — розказує він — В Україні повинен працювати фінансовий ринок, щоб було куди вкладати гроші недержавних пенсійних фондів”. 


Однак пенсійне забезпечення — це не тільки питання до держави, адже кожен українець повинен замислитися, як забезпечити собі достойну старість. 


“Кожен має відповісти на просте запитання: я хочу отримувати соціальну пенсію? Тоді ніяких претензій ні до кого. Або я хочу отримувати іншу пенсію. Тоді це означає, що сьогодні я повинен економити, частину грошей відкладати у відповідні пенсійні схеми, нагромаджувати на пенсійних рахунках”, — переконаний Бураковський. 

Він певен: треба змінити ставлення до пенсії.

"Пенсія — це не подарунок, її треба заробити, — каже економіст. — Завдання держави — створити систему для заробляння пенсії, таку регуляцію, щоб у населення була впевненість. Перший рівень — умовно кажучи — допомога всім. Другий та третій рівень — відповідальність кожного". 

Експерти також оцінили перспективи впровадження пенсійної реформи під час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини