Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЗМІ дізналися, як сусідні з Росією країни допомагають Путіну обходити санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися, як сусідні з Росією країни допомагають Путіну обходити санкції

У Німеччині фіксують бум продажу товарів у сусідні з РФ країни: можливий обхід санкцій

17 квітня 2023, 14:02
Поділіться публікацією:

Сусідні з РФ країни купують дедалі більше німецьких товарів та, що дуже ймовірно, оминаючи західні санкції, продають їх Москві. Про це йдеться у матеріалі Spiegel, пише портал "Коментарі".

ЗМІ дізналися, як сусідні з Росією країни допомагають Путіну обходити санкції

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі йдеться, зокрема, про Вірменію, яка протягом двох років у чотири рази збільшила свій експорт до Росії приблизно до 2,5 мільярда доларів. Окрім традиційних фруктів та горіхів, а також вина та коньяку торгової марки "Арарат" за останній рік Вірменія почала експортувати високотехнологічні та промислові товари всіх видів.

Журналісти звертають увагу, що 2022 року Вірменія поставила російським клієнтам електронного обладнання на 460 мільйонів доларів. Продаж техніки зріс з 14 млн доларів до 158 млн доларів. У грудні експортні доходи німецьких компаній від вірменського бізнесу були на 287% вищими за середній показник за 2018-2020 роки.

Окрім Вірменії, Казахстан також почав купувати більше німецьких товарів. Експортні доходи німецьких компаній зросли на 210% порівняно із середнім показником за 2018-2020 роки. У Киргизстані приріст складає аж 1157%. Зміни у торгових потоках настільки масштабні, що аналітики Європейського банку реконструкції (ЄБРР) говорять про "Євразійський обхідний шлях".

Spiegel пише, представники німецького бізнесу зазначають, що торговельний бум можна пояснити й іншими чинниками. Зокрема, до вторгнення багато німецьких компаній використовували Росію як центр збуту, звідки товари доставляли до Єревану та Астани. Оскільки через санкції це вже неможливо, постачання здійснюються безпосередньо до цих країн. Також у Вірменії та Казахстані збільшується кількість потенційних клієнтів через велику кількість мігрантів з Росії.

У той же час, як зазначає Spiegel, навряд чи ці причини можуть пояснити таким продажем німецьких товарів у сусідні з РФ країни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — країни G7 стурбовані: яка країна може допомагати Росії обходити санкції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.spiegel.de/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини