ЗМІ дізналися, як Росія вистежує та "викрадає" своїх дезертирів

За інформацією WSJ, Росія вистежує та "викрадає" своїх дезертирів навіть за кордоном

Росія вистежує і затримує за кордоном росіян-дезертирів, які біжать від війни. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що 2,5 роки розв'язаної проти України війни буквально спустошили професійну армію Росії. Серйозність нестачі солдатів виявила операція ЗСУ у Курській області – Росії не вдається повертати свої території навіть після виведення частини сил з України, пише видання.

Вказується, що у зв'язку з колосальними втратами в Україні Росія протягом усієї війни вживала агресивних заходів, щоб намагатися зберігати чисельність своєї армії.

Зокрема, в РФ активізували кампанію з покарання ухилістів від призову та вистежування тих, хто виїхав за кордон. Спеціальний доповідач ООН з РФ Маріана Казарова заявила, що російська влада "фактично причетна до викрадення" дезертирів за кордоном.

Як пише WSJ, близько 50 000 росіян дезертували чи відмовилися від наказу воювати. За словами російських адвокатів, ці цифри набагато вищі, оскільки багатьох "тихо вмовляють повернутися, обіцяючи поблажливе поводження або погрожуючи їхнім родинам у Росії".

"У 2022 році в Росії ухвалили нові закони, що посилюють покарання за дезертирство і непокору, включно з тюремним ув'язненням на строк до 15 років і конфіскацією майна. Згідно із судовою статистикою, влада порушила понад 10 000 кримінальних справ за такими звинуваченнями", - йдеться в публікації.

Читайте також на порталі "Коментарі" - британська розвідка розповіла, на які кроки пішов Кремль після хаосу в Курській області.

Також видання "Коментарі" повідомляло – що допоможе ЗСУ просуватися далі у Курській області: чому РФ не може зупинити наших військових.