Головна Новини Суспільство Війна з Росією Злочини російських військових в Україні: як притягти їх до відповідальності – які є прецеденти
commentss НОВИНИ Всі новини

Злочини російських військових в Україні: як притягти їх до відповідальності – які є прецеденти

З урахуванням створеного у найкоротші терміни міжнародного трибуналу, всі зафіксовані злочини та конкретні особи, а також їхнє керівництво, яке віддавало злочинні накази, будуть обов'язково покарані

24 листопада 2022, 16:54 comments1030
Поділіться публікацією:

З перших тижнів повномасштабної війни в Україні низка організацій документує злочини військових Росії, у тому числі й пов'язані із сексуальним насильством. Вже офіційно підтверджено понад сотню сексуальних злочинів, скоєних росіянами, але реальна кількість значно більша. Як притягнути агресора до відповідальності за такі злочини? Які є прецеденти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Злочини російських військових в Україні: як притягти їх до відповідальності – які є прецеденти

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Особи, які вчинили найжорстокіші злочини в Україні, мають постати перед Міжнародним кримінальним судом

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу") Олена Мошенець нагадує, що додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (1977) у статті 75 забороняє "знущання з людської гідності", принизливе та образливе звернення, примус до проституції чи непристойне посягання у будь-якій його формі". Стаття 76, зазначає експерт, гарантує захист жінок від "згвалтування, примусу до проституції та будь-яких інших форм непристойних посягань", а стаття 77 – захист дітей "від усіляких непристойних посягань".

Римський статут у статті 8 чітко визначає, що згвалтування, примус до проституції, примусова вагітність, примусова стерилізація та інші види сексуального насильства, що є грубими порушеннями Женевських конвенцій (якщо вони скоєні у зв'язку з збройним конфліктом і пов'язані з ним), є військовими злочинами, акцентує Олена Мошенець. За її словами, це означає, що особи, які вчинили такі злочини, мають постати перед Міжнародним кримінальним судом.

"Щодо українського законодавства, то відповідальність за порушення законів та звичаїв війни встановлено в Кримінальному кодексі України, – наголошує нардеп. – Там же зазначено, що скоєння злочину з використанням умов воєнного стану відноситься до обставин, що обтяжують покарання. Крім того, КК України у статті 442 передбачає відповідальність за такий злочин, як геноцид".

Олена Мошенець нагадує, що у червні 2022 року Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, яка є кроком уперед на шляху до членства в ЄС та яскравим доказом підтримки європейських цінностей, неприпустимістю гендерно обумовленого насильства.

"Ратифікація Конвенції є лише першим, хоч і важливим кроком. Потрібен комплексний підхід до вирішення проблеми", – упевнена нардеп.

Ну, а у вересні 2022 року було створено Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування фактів сексуального насильства, скоєних внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

"Мета – розслідувати факти сексуального насильства, скоєного внаслідок збройної агресії Росії проти України, – пояснює Олена Мошенець. – А також – ініціювання питання щодо притягнення осіб, винних у скоєнні сексуального насильства, до відповідальності. У тому числі щодо міжнародного розшуку таких осіб та здійснення співпраці за принципом універсальної юрисдикції".

Усі злочини будуть зафіксовані з подальшою їхньою реєстрацією в Єдиному реєстрі досудових розслідувань України

Адвокат АТ Vi Vites, аналітик права Українського інституту політики Ігор Печенкін акцентує:

"Всі злочини, у тому числі тортури, насильство, скоєні і як порушення міжнародних норм правил і порядку ведення війни, так і як інші кримінальні правопорушення, включаючи протиправні дії сексуального характеру, будуть зафіксовані з подальшою їх реєстрацією в Єдиному реєстрі досудових розслідувань України. І із проведенням досудового розслідування".

Офісом Генерального прокурора створено загальну базу таких кримінальних правопорушень, пояснює експерт.

"Створено і методику, в тому числі, з урахуванням участі у їх створенні адвокатів та інших представників громадських організацій, до якої і мною були підготовлені та запропоновані свої напрацювання. Ця методика передбачає нормативне та організаційне забезпечення правил фіксації та початку процесуального розслідування кримінальних правопорушень у даних ситуаціях". – пояснює Ігор Печенкін.

За його словами, надалі, з урахуванням створеного у найкоротші терміни міжнародного трибуналу, усі зафіксовані злочини та конкретні особи, а також їхнє керівництво, яке давало злочинні накази і тим самим схвалювало вчинення злочину, будуть обов'язково покарані.

"На цей результат налаштовані всі підрозділи правоохоронної системи та військової організації України, а також усі залучені до цього міжнародні партнери", – констатує Ігор Печенкін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — нафта почала швидко падати в ціні: яка причина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини