Зеленський подав до Ради законопроекти: до якого числа можуть продовжити воєнний стан

Президент пропонує продовжити воєнний стан на 90 днів – до 7 лютого 2025 року

Як передає портал "Коментарі", в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Президент подав законопроект про їхнє продовження.

Володимир Зеленський подав до Верховної Ради відповідні законопроекти №12151 та №12152 про продовження воєнного стану та загальну мобілізацію. Йдеться про продовження на 90 днів – до 7 лютого 2025 року.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну це може стати вже 13-м рішенням про продовження воєнного стану та мобілізації. Минулого разу таке рішення парламентарі ухвалювали влітку. Згідно з ним, воєнний стан і загальна мобілізація тривають до 9 листопада.

Під час воєнного стану діють специфічні правила. Зокрема, можуть обмежувати свободу руху громадян, не можна припинити повноваження президента та Верховної Ради.

Загальна мобілізація передбачає призив військовозобов'язаних до лав Збройних Сил України для захисту від ворога.

Читайте також на порталі "Коментарі" - скільки Україні потрібно мобілізувати людей для перемоги: чи Путін уникне мобілізації.

Також видання "Коментарі" повідомляло – в Україні мають намір збільшити термін підготовки мобілізованих. Її терміни хочуть збільшити з місяця до півтора. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

У Генштабі зазначили, що в Україні вже запроваджується пілотний проект та передбачає збільшення тривалості базової загальної військової підготовки з 1 до 1,5 місяця.